• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa računa kompanije na prevaru skinuli 183.000 evra: Sve je počelo sa jednom porukom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija poziva građane da budu oprezni pri poslovanju na internetu i pre aktiviranja bilo kakvih linkova iz mejlova da provere sa bankom

  • 0
internet prevara kompjuter racunar problem kvar eror Foto: Pixabay

Policijska uprava u Hrvatskoj poziva građane na oprez pri poslovanju na internetu i da se informišu kako ne bi postali žrtve prevara.

Policajci policijske postaje Rijeka primili su kaznenu prijavu predstavnika riječke kompanije koju su nepoznate osobe oštetile prevarom. Naime, radnica kompanije je na svoj imejl primila poruku sa lažne adrese banke u kojoj je zatraženo da aktivira novu verziju internet i mobilnog bankarstva u skladu sa uputstvima koja se nalaze u mejlu.

Pored toga, telefonski joj se javila navodna službenica banke koja je uputila da postupi prema zahtevu iz mejla i da aktivira aplikaciju. Naknadnom proverom bankovnog računa utvrdili su da je sa računa kompanije izvršena novčana transakcija od 183.200 evra, piše Poslovni dnevnik.

Policija sprovodi kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja, a ovim putem još jednom pozivaju građane da budu vrlo oprezni pri poslovanju na internetu i pre aktiviranja bilo kakvih linkova iz mejlova uvek provere u banci u kojoj imaju otvoren poslovni ili privatni račun navode iz mejla kako ne bi postali žrtve prevara.

Naglašavaju da je važno prepoznati glavne indikatore prevare kao što su - slanje linka koji naizgled vodi na stranicu banke, lažni izgled internet stranice banke, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama, u kombinaciji sa stranim jezicima. Jedan od indikatora je i zahtev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice, kao i zahtev za pristup Internet bankarstvu.

(Telegraf Biznis)

Video: Cena zavisi od veličine: Zarađuju neverovatan novac od prodaje svetlucavih penisa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>