• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đedović: Subvencije od 1,8 milijardi dinara za 131 lokalnu samoupravu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Između 8 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, navela je ministarka

  • 0
Foto: Emilija Jovanović, MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi.

U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti jednu milijardu, a opštine odnosno lokalne samouprave 800 miliona dinara.

- Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo - rekla je Đedović.

Ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine, dodala je ministarka, i naglasila da ova pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

- Radimo na smanjenju gubitaka na prenosnoj distributivnoj mreži i moram da kažem da sam svesna, kroz posete opštinama i izveštajima koje dobijam, koliko zapravo svi trpimo zbog ispadanja, gubitaka na mreži, zbog nekontinuiranog sprovođenja električne energije do građana. Želimo to da prebrodimo, a to možemo da postignemo samo većim ulaganjima - rekla je ministarka.

Đedović je rekla da je u planu rekonstrukcija nadzemne niskonaponske distributivne mreže - zamena drvenih električnih stubova betonskim, kao i ugradnja savremenih provodnika.

- Takođe, u planu je zamena srednjih i visokonaponskih transformatora, zapravo onih kojime je istekao radni vek. Planiramo automatizaciju srednje naponske distributivne mreže i to je ugovor koji smo potpisali u Novom Sadu na otvaranju Šnajder elektrika i time ćemo smanjiti broj ispada prekida - rekla je Đedović.

Takođe, dodala je, izuzetno je važna i zamena postojećih električnih brojila "pametnim" brojilima, što će smanjiti tehničke gubitke, ali i sprečiti neovlašćena preuzimanja električne energije.

Kada je reč o konkretnom programu sanacije porodičnih kuća i stanova u protekle tri godine, oko 20.000 je bilo u prilici da sprovede neku meru, a po prvi put u okviru ovogodišnjeg programa građani će moći da dobiju i 65 odsto subvencije, umesto dosadašnjih 50 odsto.

- Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu - rekla je ministarka.

Između 8 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, navela je Đedović, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati. Kako je istakla, ovaj projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke.

- Trajaće pet godina, svake godine će biti slični pozivi. Ono što je važno - nema rokova. Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama - rekla je ministarka.

Najjeftiija je ona enegija koja se ne potroši, istakla je Đedović, zato se efikasnom potrošnjom značajno pomaže energetskom sistemu Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>