• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanci jure milijarde na lutriji, a postoje bar tri bolja načina da ulože novac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šanse da se u SAD izvuče loto su 1 prema 292 miliona

  • 0
Powerball Mega Millions Lottery Lutrija listići Foto: Tanjug/AP

Srećni Amerikanac osvojio je džek pot od milijardu dolara na lutriji Powerball, dok su milioni ostalih igrača koji su mesecima jurili ovaj iznos, ostali praznih ruku.

Amerikanci su prošle godine potrošili skoro 108 milijardi dolara na srećke. Davanje od 5 do 10 dolara za kupovinu lutrijskih papirića ili povremeno za greb greb, može se smatrati potrošnjom na zabavu. Ali, s obzirom na jako niske šanse za pobedu, imate veće šanse da vas udari grom, pa je stotine, ako ne i hiljade dolara godišnje koje "bacate" u nadi da ćete postati milioner, bolje potrošiti na neki drugi način.

Ako je vaš cilj da poboljšate svoju finansijsku situaciju i da više uživate u svom životu, evo nekoliko jednostavnih načina da to uradite sa istom količinom novca koju potrošite igrajući svoje brojeve.

Napravite fond za zabavu

Budimo realni, ako ste voljni da potrošite stotine dolara na srećke, grebanje i druge igre na sreću, možda nećete biti podstaknuti da taj novac preusmerite u penzioni fond, jer isplatu možete čekati decenijama. Zašto onda ne biste potrošili većinu svog novca od lutrije na iskustva na stvari koje sada volite.

- Jednostavno, uživajte u novcu. Stavite to u "zabavni" fond, iz kog ćete da izađete na otmenu večeru ili da odete na odmor. Ako će taj novac svakako nestati, bolje da imate divna iskustva. Neka nestane na način koji obogaćuje vaš život - rekla je edukatorka o ličnim finansijama Tifani Ališe.

Dajte sebi povišicu

Ako imate dug po kreditnoj kartici, jedan od najboljih načina da vam ostane više novca je da ga otplatite, ili bar smanjite. Svi dugovi po kreditnim karticama danas su skupi, pošto su stope rekordno visoke. Dakle, preusmeravanje novca za lutriju ka tom cilju može značajno poboljšati vaš život.

- Imaćeš više novca da potrošiš na ono u čemu uživaš. Ili, čak i ako to nije nešto u čemu uživate, može vam pomoći da platite ono što vam je potrebno, kao što je stanovanje - kaže ona.

Zaradite novac od tog novca 

Pošto su vaše šanse da osvojite veliki džekpot tako male, zašto ne biste umesto toga stavili većinu onoga što obično trošite na lutriju na onlajn štedni račun sa visokim prinosom, od kojih mnogi plaćaju između 4,5 i 5 odsto kamate?

Razmislite o tome na ovaj način: Recimo da trošite 35 dolara nedeljno na srećke, to je 1.820 dolara godišnje. Na lutriji većina tokom godine može da osvoji oko 100 dolara, što znači da su izgubili 1.720 dolara.

Da su umesto toga uplatili tih 1.820 dolara u fond, uz 5 odsto kamate, umesto toga biste imali više od 1.900 dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>