• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Snažan doprinos napretku Srbije ka Evropskoj uniji": Vodič kroz sve izmene i dopune zakona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je naveo da je novi Zakon o planiranju i izgradnji usklađen sa više od šest direktiva EU

 • 3
Evropska Unija Srbija zastave

Foto: Profimedia/Alamy/bilalulker / Alamy

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanjem Zakona o linijskoj infrastrukturi daje se snažan doprinos napretku Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je naveo da je novi Zakon o planiranju i izgradnji usklađen sa više od šest direktiva EU i da ćemo, kada bude usvojen i kada se ukine Zakon o linijskoj infrastrukturi, moći da zatvorimo Poglavlje 5 u pregovorima sa EU koje se tiče javnih nabavki, a samim tim i Klaster 1, Poglavlje 14 koje se tiče transporta i Poglavlje 21 koje se tiče transevropske mreže.

Dodao je da su na dnevnom redu Narodne skupštine i zakoni o železnici i interoperabilnosti železničkog sistema koji znače potpunu integraciju našeg sistema sa železničkim sistemom EU.

- Za usvajanje ovih zakona imamo i snažnu podršku Evropske komisije koja je u njima prepoznala da se u gradnji uvode sve evropske vrednosti i standardi koje postoje - rekao je Vesić gostujući na televiziji.

Naveo je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da investitori daju polisu osiguranja za štetu trećim licima kako bi se, ukoliko se desi neka šteta na susednim objektima, to naplatilo iz polise osiguranja.

Takođe, uvedena je obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, mora da preda dokaz o kretanju građevinskog otpada čime će znatno biti smanjen broj divljih deponija.

Između ostalog, naveo je da su izmenama zakona ubrzane procedure za dobijanje građevinske dozvole, ali i omogućena zaštita objekata kulture.

- Uveli smo studiju zaštite objekata pod zaštitom kulture koja će morati da se radi prilikom izrade urbanističkog plana. Takođe, uveli smo konzervatorski nadzor, kao i mogućnost da u kulturno-istorijskim celinama nadležni zavodi mogu da utiču na izgled fasada na drugim objektima kako bi se sačuvala ambijentalna celina - rekao je Vesić.

Podsetio je da je jedna od novina i ukidanje konverzije uz naknadu i još jednom odbacio optužbe da se time izlazi u susret investitorima. Naveo je da konverzija nije dala rezultate i da je država za 12 godina zaradila oko 30 miliona evra što je, dodao je, veoma mala naknada, a da je “zarobljeno” 5.000 lokacija.

- Mi smo jedina zemlja bivše Jugoslavije i jedna u istočnoj Evropi koja ima ovaj institut koji očigledno ne donosi prihode budžetu, a koči investicije koje znači novu gradnju, više prihoda za budžet, zapošljavanje novih građevinskih radnika, prihode od poreza na imovinu… - rekao je Vesić.

Ministar se osvrnuo i na izmene i dopune Zakona o ozakonjenju koje se, podsetio je, donose na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naveo je da će, kada zakon stupi na snagu, za 15 dana biti doneta Uredba i da će ljudima koji žive u bespravno izgrađenim stanovima biti omogućeno da se u roku od mesec dana priključe na struju, vodu, daljinsko grejanje i na gas.

Vesić je dodao da je to humanitarna mera čiji je cilj da se izađe u susret građanima.

(Telegraf Biznis)

Video: Tri meseca prakse u preduzećima Ministarstva građevinarstva za 30 studenata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikolas

  22. jul 2023 | 22:04

  ISKRENO SAUCESCE SRBIMA NA EU PUTU APOKALIPSE!!!! KADA CE PARADA PONOSA????!!!

  2
  0

  Podelite komentar

 • Momir

  5. avgust 2023 | 17:17

  Svaka čast ali to na žalost ne ide dovoljno brzo. Mi sada usklađujemo zakone koji su trebali da budu na dnevnom redu pre 5 godina, nadam se da će ubrazti reforme, jer ovim tempon nećemo ući u narednih 10 godina

  0
  0

  Podelite komentar

 • miki

  21. jul 2023 | 05:38

  Ne treba biti slep i videti kuda to vodi

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>