• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tek kada "bankari zamene talibane" Avganistan će povratiti svoje devizne rezerve

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centralna banka mora da pokaže da je oslobođena "političkog uticaja i mešanja", uslov je koji je nametnuo Vašington

  • 0
devize, strane valute Foto: Pixabay

Centralna banka Avganistana (DAB) nije uspela da dobije podršku Vašingtona za povraćaj deviznih rezervi iz švajcarskog povereničkog fonda vrednog 3,5 milijardi dolara, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Revizija izveštaja avganistanke banke nije promenila stav američkog trezora da banka mora da izvrši reforme pre nego što Vašington podržao isplate iz fonda, navodi britanska agencija.

DAB mora da pokaže da je oslobođena "političkog uticaja i mešanja", rekao je jedan od zvaničnika, ukazujući na potrebu da profesionalni bankari zamene trojicu talibanskih zvaničnika koji nadgledaju rad banke i koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih nacija.

On dodaje da avganistanska banka mora da dokaže da je sposobna da se izbori sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. Avganistanski fond sa sedištem u Švajcarskoj osnovan je prošle godine od zamrznutih sredstava Centralne banke Avganistana zbog toga što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, nakon povlačenja američkih trupa. Ujedinjene nacije su prošle godine saopštile da je situacija u Avganistanu zvanično postala najveća humanitarna kriza. Veliki broj građana nema pristup hrani, a više miliona ljudi je na ivici gladi.

(Telegraf Biznis)

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>