• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smeju li nezaposleni u Austriji na odmor u inostranstvo? Da, ali ne bez posledica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do kraja juna ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene

  • 1
Beč Foto: Shutterstock

Dok Austrijanci ovih dana masovno beže u pravcu mora, jezera i planina od paklenih vrućina i do 37 stepeni Celzijusovih, koje već nedeljama muče građane ove alpske zemlje nenaviknute inače na ovako visoke letnje temperature, mnogi nezaposleni Austrijanci, prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS) muku muče s odgovorom na pitanje, smeju li i oni leti otići na more ili u posetu svojoj porodici u inostranstvu?

- Smiju, ali za to se vreme moraju odjaviti sa AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, sme se ići na Nežidersko jezero, ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali se za to vreme ne može dobiti naknada za nezaposlene -  pojasnio je šef AMS-a Johanes Kopf u razgovoru za domaći dnevni list "Heute".

Među zbunjenima je i priličan broj onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, nema odmaranja u inostranstvu na teret države, prenosi Večernji list.

Kako navodi Heute do kraja juna ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene. Od toga njih 239.301 bilo je bez posla, a 68.431 na doškolovanju. Ono što se je nedavno promenilo, a što ne odgovara mnogim nezaposlenima je odluka da AMS može osobu poslati i u neku drugu austrijsku pokrajinu na rad, ako se traži radni profil, koji dotična osoba ima. Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf to važi samo za osobe koje nemaju nikoga o kome brinu.

- To znači da nemaju decu ili rodbinu koju moraju da neguju - pojasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da onima koji moraju da se presele u drugu pokrajinu na posao, moraju da dobiju određeni stambeni prostor.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveskolistac

    23. jul 2023 | 21:30

    Izgleda da nam komše iz Beć neće ove godine dolaziti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>