• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Bespovratna sredstva za razvoj 145 lokalnih samouprava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Partneri na ovom projektu su Svetska banka i Francuska razvojna agencija

  • 0
Vesić

Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će kroz projekat LIID čak 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija.

Ministar je na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID) rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije.

"Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja", rekao je Vesić.

Partneri na ovom projektu su Svetska banka i Francuska razvojna agencija, kojima se ministar posebno zahvalio, jer su kako je rekao, pružili veliku podršku ne samo u finansijskom smislu već i u procesu formulisanja principa za realizaciju ovog jedinstvenog projekta.

"Čak 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajne iznose bespovratnih sredstava koji će omogućiti da realizuju projekte koji će imati snažne efekte na unapređenju infrastrukture, života građana i upravljačkih kapaciteta lokalne administracije. Zahvaljujući viziji i energiji predsednika Aleksandra Vučića, Srbija gradi autoputeve, pruge, fabrike kao nikada u svojoj istoriji. To su kapitalni infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja", rekao je Vesić.

Sve ovo unapređuje rast i razvoj ekonomije Srbije, dodao je ministar, ali, kaok je naveo, taj rast i razvoj treba da se odvija na održivim, ekološkim osnovama i tome će doprineti program LIID.

"Kroz program LIID svaka opština u Srbiji dobija šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima.

Programom je obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja", rekao je ministar.

Gradovi i opštine će na ovaj način, ističe Vesić, postati inovativniji, inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život građana.

Vesić je posebno zahvalio Vučiću koji, kako je rekao, "svojim učešćem na današnjoj konferenciji još jednom potvrđuje viziju državnog rukovodstva Srbije da se naša zemlja razvija i gradi na održivim i ekološkim osnovama pokazujući brigu o generacijama koje dolaze".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>