• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje: Ilon Mask bi ipak mogao da "pobedi" na sudu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni direktor Tesle imaće drugu priliku da dokaže da njegov antisindikalni tvit iz 2018. nije bio nezakonita pretnja

  • 1
Elon Musk, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Za izraz "ko se zadnji smeje, najslađe se smeje" izgleda da znaju i Amerikanci, pa tako najnoviji naslov u vezi sa milijarderovim tvitom iz 2018. godine glasi: "Ilon Mask bi mogao da se poslednji nasmeje pretnji zaposlenima".

Naime, izvršni direktor Tesle imaće drugu priliku da dokaže da njegov antisindikalni tvit iz 2018. nije bio nezakonita pretnja javlja Fox Business.

Apelacioni sud 5. okružnog suda u Nju Orleansu pristao je na Teslin zahtev za reviziju nedavne odluke prema kojoj je Mask ipak prekršio savezni zakon o radu tvitovanjem da će zaposleni izgubiti opcije akcija ako se učlane u sindikat.

Tročlano veće istog suda u martu je potvrdilo odluku Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB), odnosno da je milijarderov tvit od 20. maja 2018. godine nezakonita pretnja, koja bi mogla da obeshrabri sindikalno okupljanje u njegovoj kompaniji za električne automobile i da mora biti izbrisan.

Sada će puni sud od 16 sudija ponovo saslušati slučaj, od kojih su 12 republikanci, javlje dalje list.

U zahtevu se navodi da kompanija traži preispitivanje odluke pozivajući se na zabrinutost za slobodu govora i zanemarivanje činjenice da nijedan zaposleni nije tvrdio da im milijarder preti.

Ovo nije prvi put da su ga tvitovi doveli u pravnu opasnost.

Tvit iz avgusta iste godine, u kom je tvrdio da ima "obezbeđena finansijska sredstva" za privatizaciju Tesle, doneo mu je tužbu od američke Komisije za hartije od vrednosti.

Naime Mask nije imao sredstva koja je tražio i on i Tesla su bili primorani da plate 20 miliona dolara građanskih kazni.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Радуле

    24. jul 2023 | 09:52

    Који цинизам: '...нико од радника се није жалио да му је Маск(а) претио.' Па није претио појединацчно, има их охоој, али јесте свима! Кад имаш новац могжеш све (чак и у Америки)! / Није ми јасно зашто се боји синдиката? Можда их контролише демократска опција - политика је ђаво која завлакчи прсте свугде./

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>