• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gangnam stajl uživo i mesto koje spaja dva sveta: Obišli smo čudo od kvarta koji je među najskupljima u svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obišli smo Gangnam u Seulu

  • 0
Seul Foto: V.Bjelić

Gangnam Style, najgledaniji video snimak na YouTube mreži, dobio je svoj spomenik u Seulu, i to baš u Gangnam četvrti. Spomenik predstavlja dve ruke, u položaju iz koreografije koja prati popularnu pesmu, a Telegraf Biznis je imao priliku na poziv Samsunga da obiđe ovu četvrt.

Statua je, očekivano, godinama unazad postala nova turistička atrakcija koja privlači posetioce u Seul, u šta smo se i sami uverili - moraćete da čekate na red da bise naravili savršenu fotografiju.

Kralj YouTubea, Mr. Gangnam, je najslavniji pevač u Koreji ali i svetski poznati muzičar koji je doprineo prepoznavanju i imidžu zemlje Dalekog istoka koja je od jedne od najsiromašnijih država sveta pre pedesetih godina danas ponosna članica kluba G20.

Seul Foto: V.Bjelić

Gangnam je inače južni deo Seula, veoma bogati kvart, a jedan od ukupno 25. Predstavlja centralni biznis distrikt grada, i odlikuje sa velikim brojem nebodera koji idu u visine.

Mesto je ušuškano sa popularnim internacionalnim hotelima, rezidencijama, kvalitetnim školama, veoma visokim zgradama ali i onim manjim, gde kvadrat košta papreno. Ovde je gotovo čitav jedan kraj iznad šoping centra, dok se iznad zemlje nalazi i drugi.

Urbano mesto prepuno restorana i kafića, pre svega tematskih kafića, ali za naše prilike s ograničenim radnim vremenom - ukoliko dođete u 20. 30h ostaćete bez hrane, jer jednostavno neće primiti porudžbinu.

U dotičnom kvartu je i biblioteka koja se smatra jednom od nazanimjivjih na svetu, a baš tamo smo videli i koliko ovdašnji mediji cene našeg Novaka Đokovića. 

Oni koji su bili godinama pre na području Gangnama kažu da se u ovom kraju nije moglo mnogo toga videti, ali kako ekonomija menja svet, tako je promenila i južnu obalu reke Han koja deli Seul.

U Gangnamu živi skoro 2 miliona ljudi a kao što smo napisali, tu je snimljen i slavni spot koji je Gangnam i Koreju lansirao u svetsku pop-scenu. Dodatno, dok se fotografišete naravno, u pozadini ćete čuti čuveni muzički hit.

A fotografije koje vam donosimo najbolje pokazuju spoj dve Koreje - visoke zgrade naspram tradicionalnih objekata i poznatog hrama. S jedne strane nestvarni mir i tišina a sa druge urbani i moderni megapolis.

Savršena slika nove Koreje u kojoj je konzumerizam pomešan s nacionalizmom stvorio formulu reklo bi se za uspeh.

Doduše, možda je i tihi jer Korejci rade gotovo po ceo dan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>