• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo uputilo predlog Svetskoj banci za protivgradne sisteme: "U jednom danu ispaljeno 1.313 raketa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetska banka treba da odobri dodatnih 8 miliona dolara za nabavku sistema

  • 0
nevreme, grad, grad veličine lešnika Foto: Rina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celokupnu teritoriju Srbije, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Svetska banka treba da odobri dodatnih 8 miliona dolara za nabavku sistema, a projektno tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni su i Bukulja i Užice.

Ova inicijativa nastavak je procesa automatizacije protivgradne zaštite na teritoriji Republike Srbije, koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon završetka prvog pilot-projekta postavljanja automatskih protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo (99 stanica), završena je u celosti modernizacija RC Fruška Gora (118 stanica) i RC Bajša (141stanica).

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, do ovog trenutka su delimično modernizovane RC Bukulja (44 od 104 stanica), kao i RC Samoš (83 od 130 stanica).

"U narednom periodu radićemo na modernizaciji i preostalih radarskih centara u Srbiji. Realizuje se i linija odbrane od grada kojom će se naše obradive površine braniti iz Republike Srpske. Za ove sisteme ukupno je do sada obezbeđeno više od 20 miliona evra", stoji dalje.

U čemu je značaj automatskih sistema protivgradne zaštite?

- Napunjeni automastki lanseri garantuju 24 časovnu pripravnost za dejstvo;

- Komande za dejstvo se izdaju sinhronozivano za više protivgradnih stanica istovremeno;

- Osoblje RC putem video nadzora prati dejstvo i nišanjenje;

- Omogućava analizu rezultata dejstva praćanjem radarske slike;

- Poseban informacioni sistem automatski arhivira video snimak svakog dejstva svake stanice i

- U slučaju neispaljenja rakete na određenoj stanici, moguće je odmah dati komandu za dejstvo druge rakete u istom lanseru na stanici, tj. nema 10 minutnog zastoja kao ranije.

Ministarstvo je saopštilo da je u dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno ukupno 8.504 protivgradnih raketa.

"Samo tokom jednog dana, 22. jula, ispaljeno je 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama – gradom.

U protivgradnoj odbrani je učestvovalo 13 radarskih centara: Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora", zakjučuje Ministarstvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>