• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šefica banke podnela ostavku zbog curenja informacija o računu poznatog političara

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je objasnio da je njegovo zatvaranje "politička odluka", i da ga je, kada je pokušao da ponovo otvori račun, odbilo 10 drugih banaka

  • 2
Nigel Farage, Najdžel Faraž Foto: Tanjug/AP

Šefica banke NatVest Dejm Alison Rouz podnela je ostavku nakon što je u javnost procurela informacija da je zatvoren bankovni račun bivšeg lidera Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, Najdžela Faraža.

Kako prenosi Skaj Njuz, ona je podenla ostavku nakon jšto e priznala da je bila izvor netačne priče o bankovnom računu Najdžela Faraža za novinara BBC-a. Faraž je povodom njene odluke izjavio da '"ceo upravni odbor mora da ode" i dodao da još nije odlučio da li će tražiti odštetu, pošto je spor oko zatvaranja njegovog računa ''apsrobovao njegov život već previše meseci''.

Istakao je da je zahtev za pristup predmetu od NatVest grupe otkrio da je njegov nalog "komercijalno održiv" i da je njegovo zatvaranje "politička odluka", i da ga je, kada je pokušao da ponovo otvori račun, odbilo 10 drugih banaka.

Iz Dauning strita broj 10 poručeno je da je Rouzova "učinila pravu stvar" što je dala ostavku, a 19 šefova banaka će danas prisustvovati samitu Trezora nakon izveštaja da su pojedinim kompanijama bez objašnjenja zatvoreni računi.

Izvor iz broja 10 naveo je da je britanski premijer Riši Sunak "bio zabrinut zbog situacije".

- Svako bi očekivao od ljudi u javnom životu, bilo da je to reč o biznismenu ili na nekom drugom, da se ponašaju odgovorno i sa integritetom - rekao je izvor.

Predsednik NatVesta Hauard Dejvis nastavio je da pruža podršku Rouzovoj, čak i ako se saznalo da je ona bila izvor ''curenja'' informacija.

- Prvo pravilo bankarstva je da morate poštovati poverljivost klijenata. Tako da su napravili potpunu zbrku od ovoga - rekao je on.

Akcije NatVesta pale su za čak 3,5 odsto nakon vesti o ostavci Rouzove. Odbornik trezora Endru Grifit ocenio je da je ''dobra odluka'' što je Rouzova dala ostavku. ''To se nikada ne bi dogodilo da NatVest nije preuzeo na sebe da povuče bankovni račun zbog nečijih zakonitih političkih stavova. To je bilo i uvek je neprihvatljivo'', napisao je on na svom nalogu na Tviteru.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    26. jul 2023 | 14:49

    A kod nas su u banci direktor i Prof Antic bez prisustva porodice i advokata otvorili Titof sef. U normalnom svetu bi za zo pala vlada, a banka propala zbog bruke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>