• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bore se da plaže opet budu besplatne i dostupne za sve: "Pokret peškira" širi se Grčkom

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dopisu se ističe da tužilaštvo mora, čak i kroz sankcije, staviti svima do znanja da je glavna odlika zajedničkih stvari slobodan i nesmetan pristup javnosti

  • 0
Peškir, plaža, more, leto, letovanje Foto: Pixabay

"Pokret peškira", dinamična inicijativa običnih građana protiv nelegalnog zauzimanja plaža, širi se Grčkom. Pokret je počeo na Parosu, gde je nova tužiteljka Vrhovnog suda Džordžija Adelini već naložila lokalnim vlastima da striktno poštuju zakon.

Iza "Pokreta peškira" stoji "Pokret građana Parosa za besplatne plaže", a ujedinjuje ih briga zbog smanjenja javnog prostora i zbog njihovog izmeštanja sa plaža sopstvene zemlje.

- Zabrinuti smo zbog bezakonja i nepristojnosti na plažama od strane kompanija koje eksploatišu delove plaža i samovoljno zauzimaju zajednički prostor ležaljkama i suncobranima, daleko iznad granica predviđenih koncesionim ugovorima koje su potpisali. Branimo pravo građana i posetilaca našeg ostrva da imaju besplatan pristup plažama koje volimo. Grčko leto je deo naše duše, deo je našeg identiteta: ne dozvolimo nikome da nam ga oduzme - stoji u opisu ovog pokreta na društvenim mrežama, piše protothema.gr.

Pokret je uspeo da privuče pažnju tužilaštva, koje je reagovalo odmah i izdalo dopis u kome stoji da je "neometan pristup plažama podrazumevan za ovo leto".

- Želeo bih da podignem vašu svest o gorućem pitanju nesmetanog i slobodnog pristupa plažama i obalama. Još je maja 1940. godine objavljen zakon koji je dao prvu zakonsku definiciju obale i definisao članom 1 da obalu definišu talasi mora koji je zapljuskuju, koja je zajedničko vlasništvo i kao takvo pripada državi koja njome upravlja - stoji u dopisu Tužilaštva.

U dopisu se ističe da tužilaštvo mora, čak i kroz sankcije, staviti svima do znanja da je glavna odlika zajedničkih stvari slobodan i nesmetan pristup javnosti za njih. Da je moguće samo izuzetno, iz razloga "javnog interesa", dati ih nekome "na upotrebu", ali opet na način koji ne negira njihovu zajedničku upotrebu, jer njihova svrha postojanja postoji zauvek i oni po svojini pripadaju državi.

Dakle, sledi, i izričito je definisano u zakonu, da je gradnja objekata i uopšte postavljanje objekata na morskoj obali i plaži apsolutno zabranjena i da je svaki trajni objekat van zakona definicija, pa se predmetni objekat odmah ruši.

Zamenik tužioca u svom tekstu pojašnjava da "privatne plaže", zakon ne zna.

- A ako ih protivzakonito i društveno nemoralno ima na područjima vaše nadležnosti, zbog dugogodišnje potpune ravnodušnosti vlasti i odsustva bilo kakve kontrole, moramo tužilačkim postupkom vratiti stvari u prvobitno stanje - stoji u dopisu.

U svakom slučaju, u dopisu se ističe da je, na osnovu Zakona 2971/2001, zauzimanje plažnog prostora "za iznajmljivanje morske opreme za rekreaciju, ležaljki, suncobrana kao i prostora za štand za osveženje, uslov da se uvek obezbedi slobodan prolaz javnosti ka obali i plaži - stojin u dopisu.

(Telegraf Biznis)

Video: Britanka slučajno iznajmila ceo najluksuzniji hotel na Baliju umesto par soba: Dobila raj od odmora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>