• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takse od rođenja do smrti: Oko 6.300 evra porodica da na razne naknade tokom života

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takse plaćamo od rođenja, preko venčanja, školovanja, promene prebivališta ili vađenja ličnih dokumenata, pa sve do penzionisanja i smrti

  • 0
Šalter, dokumenta Foto: Shutterstock

Svi poslovi koje imaju s državom od rođenja do smrti građanima bi u Hrvatskoj od 2025. godine trebalo da budu 20 odsto lakši, brži i jeftiniji, a oni sada tročlanu porodicu koštaju više od 6.300 evra.

Lakše, brže i jeftinije poslovanje s državom isplanirano je Vladinim Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) u kojem je jedna od mera koje bi trebalo sprovesti u iduće tri godine i administrativno rasterećenje građana. Ministarstvo pravosuđa i uprave u akcionom planu puštenom u javno savetovanje opisalo je kako to rasterećenje namerava provesti u delo, piše Večernji list.

Analiza dosadašnjeg kretanja administrativnog opterećenja pokazala je da je 2019. godine zbir novca i troška vremena koje prosečna tročlana porodica utroši na dolaske na šaltere, naknade i takse koje zakon propisuje u trenutku rođenja, venčanja, školovanja, promene prebivališta ili vađenja ličnih dokumenata, sve do penzionisanja i smrti iznosio 6.369,05 evra.

Taj se trošak u naredne dve godine značajno smanjio, 2020. godine iznosio je 5.986,54, a 2021. godine 5.871,27 evra. Prošle godine se gotovo potpuno vratio na nivo iz 2019. godine, što pokazuje da privremeni pad administrativnog opterećenja nije bio rezultat politike, već pandemije koronavirusa koja je prisilno smanjila administriranje i odložila neke postupke.

Plan ministarstva u najvećoj mjeri oslanja se na dodatnu digitalizaciju usluga, konkretno na njihovo bolje međusobno povezivanje i otvaranje prema građanima, a sve kako bi se smanjio dolazak građana na šaltere.

Šta mislite, koliko ste vi do danas novca dali na razne takse. Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Multipotencijalisti vs. multitaskeri, šta ste vi? Aleksandra Petrovski, Kako si na poslu #74

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>