• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Cena apartmana je 70 evra, a agencija ga izdaje za duplo": Ko je "kriv" za lošiju sezonu od očekivane?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi vlasnici apartmana nude smeštaj po nižoj ceni kako bi spasili sezonu

  • 2
Odmor, letovanje, novac, cena Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Vlasnici stanova i apartmana na hrvatskom primorju nisu ni slutili sredinom godine da će na leto morati da spuštaju cene najma, kako bi ostvarili koliki-toliki profit tokom sezone.

Kako naglašava Nedo Pinezić, savetnik u turizmu, reč je o snižavanju cena i za pet do deset odsto, a negde čak i do 20.

- Popusta svakako ima dosta, ali to se i moglo očekivati budući da se mislilo kako će se trend velikog povećanja potražnje iz prošle godine nastaviti i ove, bez obzira na cenu. Sad vidimo da su takva očekivanja bila nerealna. Ove godine je sve drugačije, imamo energetsku krizu, inflaciju, rat na evropskom tlu… i ljudi jednostavno više ne raspolažu sa jednako novca kao lani. Pored toga, na Mediteranu postoji ponuda na pretek i putnici znaju da mogu da čekaju sa odlukom do zadnjeg trenutka, te da će još vrlo verovatno na kraju biti nagrađeni i popustom – priča on za Poslovni.hr.

Primera radi, iako porodica Lukšić iz Crkvenice ove godine nije posegla za podizanjem cena, morali su da prilagode ponudu potražnji.

- Visoke cene imamo otkako smo otvorili naše apartmane 2017. Cena od 160-170 evra na noć, za dvoje ili četvoro, otad je narasla na 200-220 evra i nismo smatrali da treba dodatno da poskupljujemo. Godina je krenula odlično, već u januaru i februaru imali smo dosta bukiranih termina, pogotovo od naših starih gostiju, a maj nam je, recimo, bio možda i najbolji otkako se bavimo ovim poslom - priča bračni par.

Problemi su kako navode nastupili već u junu.

- U julu smo bili bili prisiljeni da spustimo cene, i to za deset-petnaest posto. I odmah je krenulo, popunjenost je sada možda čak i bolja nego lani, ali finansijski će biti slabije - dodaju oni.

Prema njihovom iskustvu, Italijani već godinama ne dolaze, a manje je i Nemaca.

- Da nisu došli Slovaci, Mađari, Česi i Poljaci, Crkvenica bi sad u sedmom mesecu bila poluprazna… - pričaju domaćini.

Ističu i da velikog udela imaju i agencije, pa su tako podelili iskustvo njihove prijateljice, koja se takođe bavi izajmljivanjem.

- Njena cena apartmana je 70 evra, a malo je reći da je doživela šok kada je videla svoj apartman u agencijskoj ponudi za čak 140 evra. Ona nema uticaj na krajnji iznos, dogovara ono što će dobiti od agnecije, i nikako nije doprinela da se njen apartman po takvoj ceni nađe na tržištu.

Veruju i da lošu sliku o Jadranu ove godine, možda više i od smeštaja, stvaraju restorani, kao i vanpansionska ponuda, koja je preskupa za ono što se nudi.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgleda pred otvaranje deonica auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    2. avgust 2023 | 16:32

    JAKO SAM SE NASEKIRAO ZA "LIJEPU NJIHOVU"!!! TREBA DA IM NIKO NE DOĐE PA DA SE ONDA PITAJU ŠTA JE????

  • 534

    2. avgust 2023 | 16:34

    Nadrndali ste cene svega. Pivo je bilo 15 kuna (220 din) a sad je 3.50€. Ko da vam dođe,? Tek ćete sledeće godine videti koliko ćete tutista imati. Niko nije lud.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>