• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su naprasno popadale akcije tehnoloških kompanija? Burno jutro zbog predloga Kine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije Alibabe su juče u Hongkongu pale za više od 3 odsto

  • 0
deca, mobilni Foto: Shutterstock

Kineska administracija za sajber prostor (CAS) predložila je da se usvoje nova pravila - prema kojima bi osobe mlađe od 18 godina mogle bi da provedu maksimalno dva sata dnevno na svojim pametnim telefonima.

Takav predlog se odmah negativno odrazio na akcije u kineskom tehnološkom sektoru.

Deonice kompanija poput Alibabe i sajta za razmenu video zapisa - Bilibili pale su u sredu, a danas, 3. avgusta, zabeležile su dodatne gubitke.

Naime, predloženim zakonom bi deci bilo dozvoljeno da koriste svoje telefone najviše dva sata dnevno, i ta ideja dolazi četiri godine nakon što su deca iz - druge po veličini svetske ekonomije - bila podvrgnuta ograničenjima video-igara.

Pravila koje je predložila Kineska administracija za sajber prostor takođe zahtevaju od "vodećih igrača" u industriji, uključujući proizvođače mobilnih telefona, aplikacije i prodavnice aplikacija, da razviju funkciju koja se zove "manji režim", tj. da postave ograničenja upotrebe – koja se razlikuju u zavisnosti od starosti deteta.

Predlog je trenutno otvoren za komentare javnosti, piše BBC.

Tehnološki giganti će, verovatno, biti odgovorni za sprovođenje pravila, slično kao što je funkcionisalo sa ograničenjima video-igara, potvrdio je za britanski javni servis Rej Vang, osnivač i izvršni direktor konsultantske kuće Constellation Research iz Silicijumske doline.

- Naravno da postoje zaobilazna rešenja. Deca mogu da dobiju lozinke uređaja svojih roditelja, ali opšti konsenzus je da su ograničenja igranja na telefonima prilično dobro primenjena - kaže on.

Inače, akcije Alibabe su u sredu u Hongkongu pale za više od 3 odsto. Bilibili je pao za blizu 7% u ovom delu sveta, do sredine dana u četvrtak. Međutim, akcije tehnološkog giganta Tensent, koje su završile trgovanje na nivou nižem za oko 3%, bile su 0,1% više u Hongkongu.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>