• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dolar je zapravo ojačao": Kako je odluka Fič Rejtingsa uticala na evro?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovci kažu da je odluka agencije Fič Rejtings podstakla kupovinu sigurnih utočišta

  • 0
Milijarder milioner novac dolari Foto: Shutterstock~

Dolar je u četvrtak bio blizu četvoronedeljnog maksimuma, bez obzira na smanjenje kreditnog rejtinga SAD, o kojem je juče Telegraf Biznis pisao.

Podaci od srede pokazuju da su privatni platni spiskovi u julu porasli više nego što se očekivalo, što je uticalo i na dolar, pošto su brojke ukazale na kontinuiranu otpornost tržišta rada, koje će verovatno održati kamatne stope SAD visoko na duže vreme.

Time je indeks dolara na prethodnoj sesiji bio najviši od 7. jula. Poslednji put je bio na 102,56, ne tako daleko od vrhunca u sredu od 102.78.

Evro je ojačao 0.06 odsto na 1.0944 dolara, nadoknadivši neke gubitke od prethodne sesije.

Trgovci kažu da je odluka agencije Fič Rejtings podstakla kupovinu sigurnih utočišta, dajući podršku dolaru prenosi Cnbc.

Ovaj potez, koji je izazvao ljutite odgovore Bele kuće i ostavio neke investitore začuđene, izazvao je rasprodaju na Volstritu na prethodnoj sesiji.

Osećaj za smanjenje rizika takođe je uticao na australijski i novozelandski dolar osetljiv na rizik, koji su u sredu oslabili za više od 1%.

- Smanjenje rejtinga Fiča više je uticao na rizična sredstva - rekla je Tina Teng, tržišna analitičarka u CMC Markets-u.

- Dolar je zapravo ojačao u odnosu na većinu drugih valuta (i) postojale su trgovine koje su izbegavale rizik u svim klasama imovine - dodaje.

Na drugom mestu, sterling je dodao 0,02% na 1,2714 dolara uoči odluke Banke Engleske o monetarnoj politici kasnije danas, gde se očekuje da će Centralna banka podići kamatne stope na 15-godišnji maksimum od 5,25% sa 5%.

Jen je neznatno porastao na 143,31 za dolar, iako je oslabio blizu najniže vrednosti od preko tri nedelje od 143,545, postignutog ranije ove nedelje.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>