• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učkuri na dečjoj odeći opasnost od davljenja: Previše odevnih komada za najmlađe nebezbedno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rezultatima ove temeljne provere, kapuljače, šortsevi, pantalone, ali i haljine i pidžame predstavljale su opasnost za decu

  • 0
bebe, odeća, bodi, krevetac Foto: Pixabay.com

Tokom analize različitih odevnih predmeta za decu došlo se do poražavajućih podataka. Naime, više od tri četvrtine analizirane odeće nije u skladu sa evropskim bezbednosnim zahtevima. Prečesto različiti učkuri i slične stvari u majicama ili jaknama predstavljaju rizik od davljenja, piše The Brussels Times.

Istraživanje je sprovela kancelarija FPS Ekonomi, a pokazalo je da više od tri četvrtine dečje odeće analizirane tokom kontrolne kampanje nije bilo u skladu sa bezbednosnim zahtevima. Od 40 odevnih predmeta za decu do 14 godina koja su temeljno proverena, 31 nije ispunio ove zahteve. Povučeni su sa tržišta.

Kancelarija FPS Ekonomi sprovela je ovu inspekcijsku kampanju 2021. i 2022. godine kako bi proverilo bezbednost dečje odeće na belgijskom tržištu. Javni servis podseća da su učkuri i slične stvari u dečjoj odeći bili krivci u mnogim nesrećama sa smrtnim ishodom u Evropi. Mogu se zaglaviti na igralištima, kao što su tobogani ili vozila u pokretu.

Prema rezultatima ove temeljne provere, kapuljače, šortsevi, pantalone, ali i haljine i pidžame predstavljale su opasnost za decu.

- Osim toga, vidimo često da su učkuri elastični i da mogu udariti dete u lice ako se negde zaglave, pa odglave -  kaže Etien Mignolet iz ove kompanije, prenosi Dubrovački vjesnik.

Zatražene su korektivne mere, a većina dotičnih privrednih subjekata preduzela je potrebne mere, navodi FPS.

- Roditelje takođe treba uveriti da rezultati ove kampanje ne odražavaju stanje celokupnog belgijskog tržišta dečje odeće - rekla je Etien Mignolet.

Javna služba poziva roditelje da budu oprezni pri kupovini odeće, posebno one koja ima učkure koji mogu dovesti do rizika od davljenja ili zarobljavanja.

- Prvi savet je zdrav razum pri kupovini odeće, to je proveriti da konopci i kopče nisu predugi ili previše labavi. Štaviše, za odeću za decu mlađu od 7 godina postoji zabrana posedovanja učkura oko vrata i na glavi jer postoji opasnost od davljenja. Drugi savet je kupiti odevni predmet koji odgovara dobu deteta kaže ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>