• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Anonimna plaćanja su u opasnosti": Žele da pravo na korišćenje gotovine stave u Ustav

Vreme čitanja: oko 1 min.

Austrijanci su među nacijama u evro zoni koje najviše vole gotovinu

  • 0
Novac evri Foto: Shutterstock

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da želi da se pravo na korišćenje gotovine obezbedi - u Ustavu.

Nehamer je za austrijske medije rekao da je pitanje gotovine veoma važno za ljude i da je zbog toga zamolio ministra finansija Magnusa Brunera da sačini predlog pre sastanka sa bankama u sepembru.

Ideju o tome godinama podržava krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije, preneo je Rojters. Većina istraživanja javnog mnjenja pokazuje da je antiimigraciona Slobodarska partija na prvom mestu sa jasnim vođstvom u odnosu na opozicione Socijaldemokrate i Nehamerove konzervativce koji su u dvopartijskoj koaliciji sa levičarskim Zelenima, a izbori su planirani za jesen naredne godine.

Austrijanci su među nacijama u evro zoni koje najviše vole gotovinu. Uprkos ponovljenim uveravanjima Austrijske narodne banke da nema planova da se ukine gotovina, Slobodarska partija tvrdi da su pravo korišćenja gotovine i sloboda anonimnog plaćanja u opasnosti.

Do sada su konzervativci to odbacivali. Slobodarska partija je kritikovala Nehamera zbog njegovog zaokreta po tom pitanju, postavljajući pitanje zar ga nije sramota što krade ideje od te partije i što nema neku svoju razumnu ideju. Za promenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Slobodarska partija i konzervativci zajedno kontrolišu oko 55 odsto mesta u donjem domu.

(Telegraf Biznis)

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>