• 16

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapad jasan o nameri Rusije i prekidu Sporazuma o žitu: "Nikada nije pomagala nerazvijenim zemljama"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina je peti najveći svetski izvoznik pšenice i pre krize je imala udeo od oko 10 odsto globalne trgovine žitom, ističe specijalni izaslanik za globalnu bezbednost hrane

  • 16
Žito, Rusija, Ukrajina Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukidanje Crnomorskog sporazuma o žitu najviše pogađa zemlje na istoku, utičući na globalnu nesigurnost hrane rekao je danas za medije specijalni izaslanik za globalnu bezbednost hrane Keri Fovler.

On je dodao je Ukrajina peti najveći svetski izvoznik pšenice i da je pre krize imala udeo od oko 10 odsto globalne trgovine žitom.

Podsetimo, Rusija je odbila da produži Sporazum o žitu sredinom jula, koji je prvi put potpisan 22. jula prošle godine i omogućavao je bezbedan izvoz žitarica i đubriva u Crnom moru.

Kao razlog za ovu odluku, ruska strana je navela sledeće: "Drugi deo, memorandum Rusija-UN, osmišljen na tri godine, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, a među glavnim zadacima su bili ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SWIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i servisa, obnavljanje rada amonijačnog cevovoda "Toljati – Odesa" i niz drugih mera".

S obzirom da to nije ispunjeno prema rečima Rusije, sporazum je prekinut do ispunjenja obaveza.

Međutim, ambasador Džejms O'Brien i koordinator sankcija, navodi da se one nikada nisu odnosile na izvoz hrane i đubriva u treće zemlje.

Zaključuje da je opstruiranje Sporazuma o žitu i uništavanje silosa od strane ruske vojske, način na koji Rusija pokušava da pobedi Ukrajinu, jer znaju da ne mogu da probiju njenu vazdušnu odbranu.

Ističe da će Zapad nastaviti da traži najbolji način za izvoz žitarica i hrane, te omogućavanje stabilnosti na globalnom nivou, bez obzira na odluku Rusije.

Doktor Fovler odgovara i na ruske napore da snabde Afriku pšenicom, i to besplatno, uprkos prekidu Sporazuma o žitu.

- Rusija nikada nije pomagala nijednoj nerazvijenoj zemlji ranije u istoriji - zaključuje on.

(Telegraf Biznis/M.P.)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    4. avgust 2023 | 18:38

    Ali zato je Zapad toliko pomogao zemljama u razvoju u prethodnim vekovima tako da zauvek ostanu nerazvijene.Sve te kolonijalne sile u Africi i Aziji su toliko zla nanele da ih proteruju odasvud. Samo se za Belgiju od strane belgijskih istoričara smatra da je odgovorna za oko 10 neki tvrde i do 15 miliona žrtava iz Konga i to za vreme samo jednog vladara Leopolda II i za odliv ogromnih količina sirovina kaučuka i slonovače i još što šta.Gde su tu veliki dušebrižnici iz Britanije, Francuske? Niko ne sme ni da krene da broji, ko zna dokle bi se stiglo.I Amerika je kolonijalna sila- koliko li su ti humanisti unesrećili naroda??

  • Dejan

    4. avgust 2023 | 17:04

    Rusija mozda nikada nije pomagala nerazvijene zemlje, ali za razliku od zapada nikad nije ni otimala.

  • Hogsr

    4. avgust 2023 | 18:28

    KOME JE AMERIKA POMOHLA TAJ JE I PROPAO.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>