• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija prelomila: Nema produžetka Sporazuma o žitu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put je potpisan 22. jula prošle godine

  • 7
Žito, Rusija, Ukrajina Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

"Dogovor o žitu je zaustavljen. Čim ruski deo bude završen, ruska strana će se odmah vratiti sprovođenju ovog posla“, naglasio je pres-sekretar šefa ruske države.

Produžetak sporazuma o žitu, koji je trebalo danas da se desi, bio je neizvestan jer je Rusija tražila ispunjenje uslova koji se tiču ponovnog povezivanja na SWIFT.

Sporazum o žitu koji omogućava bezbedan izvoz žitarica i đubriva u Crnom moru prvi put je potpisan 22. jula prošle godine.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, u razgovoru sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafozom, rekao da nisu ispunjene obaveze da se otklone prepreke izvozu ruske hrane i đubriva.

Putin je tokom razgovora naglasio da glavni cilj sporazuma, odnosno snabdevanje žitom zemalja u nevolji, uključujući i afrički kontinent, nije realizovan. Početkom juna EU je do 15. septembra produžila ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u niz zemalja Unije.

Saopšteno je da je prema odluci, slobodan promet proizvoda dozvoljen jedino u zemljama članicama EU, sa izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Reč je o semenu pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

Krajem marta, premijeri jednog broja zemalja EU obratili su se šefici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, sa zahtevom da intervenišu u krizi izazvanoj prilivom žita iz Ukrajine.

Crnomorska inicijativa koju su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Putin je istakao da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u sopstvene države, a ne u siromašne afričke zemlje.

Inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma.

Drugi deo, memorandum Rusija-UN, osmišljen na tri godine, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, a među glavnim zadacima su bili ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SWIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i servisa, obnavljanje rada amonijačnog cevovoda "Toljati – Odesa" i niz drugih mera.

Kako se navodi, ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    17. jul 2023 | 11:38

    Tako i treba

  • Перагеније

    17. jul 2023 | 11:35

    Под утицајем америке, сада ни УН не поштује договоре. Зашто је уопште Русија и до сада поштовала било шта?...

  • Jovan Ktć

    17. jul 2023 | 11:55

    Kakav je to sporazum ako se izlazi u susret samo jednoj, Ukrajinskoj strani? Naravno, mora se ispuniti i interes Rusije, koji čeka već godinu dana na odobrenje za izvoz i ruskog žita i đubriva. Sve je to američka igra na štetu Rusije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>