• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova reka je meta zabluda: Nosi isto ime kao i rudnik, njom teče gvožđe, a nema baš nikakve veze sa Rio Tintom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova vibrantna boja je zbog visoke koncetracije gvožđa i drugih minerala

  • 0

Reka Rio Tinto u Španiji nosi istoimeni naziv kao i poznati rudnik, ali uprkos zabludama na društvenim mrežama, nije i produkt istog.

Naime, jedan od najistaknutijih aspekata reke je njena upečatljiva crvena boja zbog čega je dobila ime "Rio Tinto", odnosno na španskom "Crvena reka".

Ova vibrantna boja je zbog visoke koncetracije gvožđa i drugih minerala, a uprkos spekulacijama da je to zbog zagađenja iz obližnjeg rudnika, zapravo naučnici imaju jednostavno objašnjenje - u pitanju je biološka aktivnost. Naime, stručnjaci ovu reku u Andaluziji često poistovećuju sa površinom Marsa.

- Zbog slične geohemije i mineralogije, ova reka je dobra analogija sa Marsom. Život na Marsu bi najverovatnije izgledao kao život u okolini ove reke - priča Rikardo Amils, istraživač iz Astrobiološkog centra u Madridu.

- Ono što definitino izjednačava Rio Tinto i Mars jeste otkriće jarozita, sulfata gvožđa i kalijuma, na Marsu, koji se u velikim količinama proizvodi u ovoj reci – zaključuje Amils.

(Telegraf Biznis)

Video: Ceremonija završetka izgradnje dela Evroazija trejding centra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>