• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor HSBC-a uputio izvinjenje nakon opaske: Rekao da je Britanija "slaba" jer se povinuje zahtevima Zapada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ser Šerard je na sastanku iza zatvorenih vrata rekao da Britanija često pristaje na pozive SAD i da treba da vodi računa o sopstvenim interesima

  • 0
velika britanija, zastava Foto: Unsplash

Šef za javne poslove HSBC-a izvinio se nakon što je optužio britansku vladu da je "slaba" zbog povinovanja američkim zahtevima da smanji poslovne odnose sa Kinom.

Portparol banke rekao je da je ser Šerard Kauper - Kouls dao komentare "na privatnoj diskusiji za okruglim stolom i podelio svoje lične stavove".

Odnosi Amerike i Kine postali su napeti tokom prethodnih godina. Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji većinu svog profita ostvaruje u Aziji, uključujući Kinu.

- Pričao sam na privatnom događaju Chatham House-a i moj lični komentari ne odražavaju stavove HSBC-a ili Kinesko-britanskog poslovnog saveta. Izvinjavam se za bilo kakvu uvredu - rekao je ser Šerard koji je takođe predsednik Kinesko-britanskog odbora.

Naime, po pravilu, ono što se priča na događaju ne sme da izađe u javnost.

Ser Šerard je na sastanku iza zatvorenih vrata rekao da Britanija često pristaje na pozive SAD i da treba da vodi računa o sopstvenim interesima Ujedinjenog Kraljevstva, a ne da slepo sledi vođstvo Vašingtona.

Prema Blumbergu, ser Šerard je na sastanku rekao da je jedan od primera britanskog popuštanja u zahtevima SAD kada je Britanija zabranila kineskom telekomunikacionom gigantu Huavei da učestvuje u izgradnji 5G mreže mobilnih telefona u zemlji 2020.

Više od 80 odsto profita HSBC-a ostvaruje se izvan Velike Britanije, a više od polovine toga dolazi iz kontinentalne Kine i Hong Konga.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>