• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Dan građevinara u Srbiji: Najviše se traže tesari, zidari, armirači

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Traže se građevinski radnici različitih profila

  • 0
Građevinac, merdevine, gradnja, radnik na građevini Foto: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, čestitao je danas svim zaposlenima u građevinskoj industriji njihov praznik - Dan građevinara Srbije i poručio da država čini sve kako bi oni imali bolja primanja i uslove rada.

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na trodnevni štrajk radnika koji je okončan 8. avgusta 1940, a usledio je posle neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca o promeni kolektivnog ugovora i povećanju nadnica.

Vesić je rekao za Tanjug da građevinska industrija Srbije poslednjih 10 godina beleži konstantan rast i ekspanziju i da doprinosi snažnom razvoju bruto domaćeg proizvod Srbije (BDP). Kaže da je, kada se uporede vrednosti iz 2013. sa onim ostvarenim u 2021, građevinska aktivnost na teritoriji Srbije porasla za tri puta, odnosno za 307 odsto.

- U odnosu na 2013. godinu, u 2021. učešće građevinske industije u BDP je duplirano, odnosno sa tri odsto poraslo je na šest odsto - kazao je Vesić. Prema njegovim rečima, posledica ovog trenda rasta je i porast tražnje za građevinskim radnicima različitih profila, kao i rast nivoa zaposlenosti u građevinskoj industriji.

Rast zaposlenosti u građevinskoj industriji, dodaje, u periodu od 2018. do 2022. iznosi prosečnih 6,28 odsto međugodišnje, dok je ukupan nivo zaposlenosti prosečno rastao 2,37 odsto. Vesić je naveo i da je ukupan broj zaposlenih na kraju prošle godine u građevinskoj industriji bio 169.771 ljudi.

- U prvom kvartalu ove godine imali smo 170.255 zaposlenih sa prosečnom bruto isplaćenom zaradom od preko 94.000 dinara, što je za 17 odsto više nego u istom periodu 2022.

Prema njegovim rečima, evidentno je i da nedostatak radne snage na tržištu ima uticaja na rast prosečnih zarada u građevinskoj industriji. Međutim, Vesić naglašava da u prvom kvartalu ove godine, prema podacima koje je radila Privredna komora Srbije, 64,8 odsto kompanija iz sektora građevinarstva nije menjalo nivo zaposlenosti.

Takođe, 56 odsto kompanija konstatovalo je da u drugom kvartalu nije planiralo smanjenje broja radnika.

Vesić je dalje rekao i kako u građevinarstvu nedostaju radnici svih stručnih sprema, a naročito onih sa niskom stručnom spremom zanatskog tipa. "Podaci pokazuju da u sektoru građevinarstva, po broju radnika, dominiraju radna mesta sa niskim stepenom stručne spreme zanatskog tipa, tesari, zidari, armirači, pomoćni radnici...", rekao je Vesić.

Podsetio je da domaća preduzeća nude stipendije za učenike koji se opredele za ova zanimanja, ali da je zainteresovanost učenika, ipak, i dalje mala. On je naveo i da će u budućnosti biti sve veći deficit iskusnih kvalifikovanih radnika, pre svega, zbog loše starosne strukture radne snage.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>