• 13
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italija šokirala svoje banke porezom od 40%: Evropske akcije popadale, ali trpe i SAD

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deonice najveće banke u Italiji, Intesa Sanpaolo, pale su za 8%

  • 13
Intesa Sanpaolo Foto: Tanjug/AP, Shutterstock/MikeDotta

Italija je odobrila jednokratni porez od 40% na dobit, koju banke ubiru od viših kamatnih stopa, nakon ukora zajmodavcima što nisu nagradili depozite.

Ovaj potez je vrlo iznenađujuć i doveo je do pada bankarskih akcija širom Evrope.

Značajno više zvanične kamatne stope donele su rekordne profite bankama, pošto zajmodavci povećavaju cenu zajmova dok odlažu da plaćaju više novca na depozite. Zemlje kao što su Španija i Mađarska već su uvele neočekivane poreze u sektoru, a druge bi sada mogle da slede njihov primer.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni iznela je ideju o porezu na neočekivane prihode bankama ranije ove godine, ali se činilo da je došlo do "hlađenja" na tom planu, piše Rojters.

Sjajni rezultati banaka u prvoj polovini 2023. ponovo su otvorili ovo pitanje i podstakli vladu da reaguje, uoči letnjeg političkog zatvaranja.

Jedan izvor je rekao Rojtersu da je iznet plan bio iznenađenje čak i za neke ministre na sastanku vlade u ponedeljak uveče.Indeks italijanskih bankarskih akcija pao je za 7,4% do 09:15 danas, po griničkom srednjem vremenu, pri čemu je najveća banka u Italiji, Intesa Sanpaolo, pala za 8%.

Konkurentski UniCredit je pao za 6,5%.

Zamenik premijerke, Mateo Salvini, rekao je kasno u ponedeljak na konferenciji za novinare u Rimu: "Ako je tačno da se teret koji proističe iz cene novca udvostručio za domaćinstva i preduzeća, ono što primaju vlasnici tekućih računa sigurno se nije udvostručilo".

Vlada Italije želi da iskoristi prihod da pomogne onima koji se bore sa troškovima života, kao što su vlasnici hipoteka.

Analitičari Sitija izračunali su da bi ovaj porez mogao da zbriše skoro petinu italijanskih banaka.

Svi glavni italijanski zajmodavci prijavili su mnogo bolje rezultate od očekivanih za prvih šest meseci i poboljšali su izglede za profit, zahvaljujući povećanju viših stopa. Za razliku od sličnih banaka u nekim drugim evropskim zemljama, italijanske banke nikada nisu naplaćivale depozite kada su zvanične stope pale ispod nule.

Otkako su stope porasle, smanjili su troškove tekućeg računa, ali su odbili da nagrade gotovinu koja se tamo drži, rekavši da se "novac tamo drži za svakodnevnu upotrebu, a ne kao investicija".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>