• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EK pozdravila izmene Zakona o planiranju i izgradnji: "Važan korak u pregovorima"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU je posvećena podršci investicijama u ovim oblastima

  • 0
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Evropska komisija pozdravila je nedavno usvajanje izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojim je u Srbiji ukinut leks specijalis o linearnim infrastrukturnim projektima, u smislu procesa pristupanja naše zemlje EU i istakla da je to važan korak u pregovorima o poglavlju pet, koje se odnosi na javne nabavke, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

"To je bila dugogodišnja preporuka Komisije i tačka koja je bila pokrenuta u raznim prilikama. Ovo pitanje su pomno pratile i države članice. Stavljanje van snage ovog zakona je važan korak u pregovorima o poglavlju 5 - Javne nabavke. Istovremeno, nastavljamo da apelujemo na Srbiju da obezbedi poštovanje principa javnih nabavki, konkurencije i transparentnosti, posebno u međuvladinim sporazumima sa trećim zemljama, i da se uzdrži od primene posebnih zakona, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravne tekovine EU", rekao je Stano za Tanjug.

Na pitanje o zakonima o železnici i da li to može da ubrza proces pristupanja Srbije EU, Stano kaže da su projekti povezanosti i saobraćajne infrastrukture važni za društveno-ekonomski razvoj Srbije i celog regiona.

"Pozdravljamo usvajanje Zakona o železnici i interoperabilnosti železničkih sistema. Ovo su važni koraci koji Srbiju približavaju usaglašavanju sa zakonodavstvom EU. Ukupan tempo pristupnih pregovora i dalje zavisi pre svega od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, jer je u skladu sa novom metodologijom", istakao je Stano.

Kako je rekao, EU je posvećena podršci investicijama u ovim oblastima.

I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić tokom rasprave u Skupštini o izmenama ovog Zakona, istakao je da će Srbija moći da zatvori poglavlje pet, o javnim nabavkama, kao i poglavlja 14 i 21, u pregovorima sa EU.

"Ako podržavate ulazak Srbije u EU, trebalo bi da glasate za ove izmene, jer to za Srbiju znači korak bližu EU", podvukao je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Stanarima na Dedinju komšija skinuo krov: Najpre polupao crepove, pa se vratio sa motornom testerom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>