• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

CEFTA o prednostima AEO programa: Srbija ima najviše takvih oznaka u regionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najkonkretniji benefit je što je smanjen broj kontrola

  • 0
Online trgovina Foto: Shutterstock

Dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta AEO (Authorised Economic Operator) prilika je za razvoj trgovine i ekonomija čitavog CEFTA regiona, saopštila je danas ta organizacija i navela da u regionu Zapadnog Balkana Srbija ima najviše kompanija sa tom oznakom - 51.

Takođe, CEFTA podseća da su pouzdanost i poverenje ključne reči u poslovnom svetu i da AEO oznaka ukazuje na firme koje su pouzdan i proveren partner. CEFTA objašnjava i da je AEO međunarodno prepoznata oznaka pouzdanosti i zakonodavne usklađenosti, koju carinski organi dodeljuju privrednim subjektima koji ispune niz propisanih kriterijuma.

"Koncept ovlašćenog privrednog subjekta je uvela Svetska carinska organizacija i zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. Kada neki privredni subjekt, koji je uključen u međunarodni lanac trgovinske razmene, ispuni određene kriterijume, dobija AEO status koji ujedno označava najviši stepen poverenja", naveli su iz CEFTA Sekretarijata.

Ističu i da primena kriterijuma za dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta čini trgovinu sigurnijom, bržom i efikasnijom. Naglašavaju da su koristi AEO programa velike: od ubrzanja carinskih postupaka, smanjenja troškova poslovanja i uštede vremena, do prepoznatljivosti na terenu, jer označava da se radi o tržišno pouzdanom partneru za carinsku službu.

"Pojednostavljivanjem procedura i poštovanjem jedinstvenih pravila nastojimo da što više povežemo CEFTA tržište. Primena programa Ovlašćenih privrednih subjekata, kao i njihovo međusobno priznavanje, veoma je važno u procesu ispunjavanja naših prioriteta, a to je regionalna, kao i integracija ekonomija CEFTA u jedinstveno evropsko tržište. Zato je upravo usaglašenost sa EU standardima ključni uslov priznavanja ovog programa na nivou CEFTA".

Najkonkretniji benefit je što je smanjen broj kontrola, budući da se radi o kompaniji od poverenja za carinske administracije, dok na prelazima AEO status znači kraće zadržavanje kamiona, brži transport i samim tim smanjene troškove poslovanja.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji ovu oznaku ima 51 kompanija, u Severnoj Makedoniji 27, u Crnoj Gori četiri, a tu oznaku ima i 10 kompanija sa Kosova i Metohije i iz Albanije.

BiH nema nijednu kompaniju sa AEO statusom.

CEFTA navodi da je zanimljiv podatak iz Privredne komore Moldavije, koji pokazuje da čak 120 kompanija u toj zemlji imaju AEO status.

"Podatak koji svakako zaslužuje pažnju je taj da je od 1.11.2022. godine na snazi uzajamno priznavanje AEOS statusa kompanija između Moldavije i EU, čime je Moldavija postala prva CEFTA strana u nizu koja sa EU ima pravno regulisano međusobno priznavanje AEOS. S druge strane, u Bosni i Hercegovini nema kompanija sa ovom oznakom, imajući u vidu da je ova CEFTA strana otpočela sa primenom programa avgusta prošle godine", kažu u CEFTA.

Kada se ušteda pretvori u brojke, prema računici privrednika, to znači da uz unapređenje i pojednostavljenje carinskih formalnosti, uzajamno priznavanje statusa u svim CEFTA stranama oslobađa kompanije plaćanja do jedne četvrtine operativnih troškova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>