• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dalmacijom haraju lažni iznajmljivači apartmana: Najviše ih je iz Srbije, a evo kako varaju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Fejsbuku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sedišta uglavnom u inostranstvu

  • 0
Letovanje, cene, novčanik, more Foto: Pixabay, Shutterstock

Na crnim listama turističkih iznajmljivača s područja Makarske rivijere našla su se lažna imena "vlasnika" apartmana koji goste namame da im uplate akontaciju za boravak koji ili ne postoji ili postoji, ali vlasnik nema veze s takvim rezervacijama.

Naime, gost posredstvom interneta pronađe smeštaj za svoju porodicu i za sedam do 10 dana uplati avans s tim da mu lažni iznajmljivač pošalje slike apartmana za koji se kasnije ispostavi da uopšte ne postoji. Poneki smeštajni objekti i prostori stvarno i postoje, ali je prevarant ukrao fotografije tuđih apartmana pa gost koji satima vozi iz inostranstva do Makarske na kraju shvati da je prevaren, jer stvarni vlasnik uopšte nije dobio njegovu rezervaciju.

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Fejsbuku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sedišta uglavnom u inostranstvu i koji na poruke zainteresiovanih gostiju, odgovaraju na vrlo lošem hrvatskom jeziku pa osoba ima osećaj kao da komunicira sa robotom.

Zato je gostima pre bilo kakve uplate boravka bitno napomenuti da se prvo obrate lokalnoj turističkoj zajednici kako bi proverili da li njihov domaćin stvarno postoji.

- Građanima se preporučuje da pripaze putem kojih oglasa i internet stranica pronalaze smeštaj i da provere ima li za određeni smeštaj recenzija korisnika. Takođe je potrebno pripaziti da li je osoba koja iznajmljuje smeštaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna.

Iznajmljivač bi trebalo da se potpisuje punim imenom i prezimenom, a njegovi lični podaci i podaci agencije trebalo bi da se nalaze na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internet stranice putem kojih se oglašava. Ako su u mogućnosti, savetujemo građane da pre uplate novca obave i detaljnije provere putem nadležnih institucija kako bi se uverili da se određena nekretnina zaista iznajmljuje i da je osoba ili agencija koja je oglašava stvarno za to i ovlašćena.

Kafa terasa lep pogled more Foto: Shutterstock

Da su prevare na štetu gostiju koji rezervišu smeštaj za koji se kasnije utvrdi da je lažan, učestale u svim mestima Makarske rivijere, potvrdili su  direktori turističkih zajednica. Kako kaže Ante Jurišić, direktor Turističke zajednice (TZ) Baška Voda, ovakve vrste prevara nisu ništa novo.

- Znam za taj problem o njemu sam čuo od par meštana. Pre desetak dana su nam gosti tražili proveru iznajmljivača prema broju ulice u kojoj su svi brojevi neparni, a njima je rečeno da se smeštajni objekat nalazi na parnom broju. Na kraju se ispostavilo da u toj ulici ne postoji iznajmljivač kog su tražili, ali nismo sigurni da li je reč o prevari ili osobi koja apartmane iznajmljuje nelegalno - tvrdi Jurišić.

Lažni iznajmljivači i apartmani nisu novina za Ivu Mravičića, direktora TZ-a Tučepi, koji je kazao da je slučajeve prevare ovog leta zabeležio tri puta.

- Reč je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili osobi kojoj se uplata mora obaviti na bankovni račun u Nemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti pre uplate akontacije, zovnu turističku zajednicu i provere je li apartman registrovan - ističe Mravičić.

Prošle godine je po Makarskoj "operisala" Ukrajinka koja je uzimala novac za nepostojeće apartmane sa ukradenim fotografijama.

Ista stvar je i u Drveniku pa je tako Duje Lozina, TZ-ov direktor, bio žrtva prevaranata.

- Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smeštaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada srećom postoje crne liste pa se gosti bolje informišu - kaže on.

On kaže da su prošle godine prevaranti preveslali devetoro gostiju koji su uplatili boravak u udarnom terminu, a najgore je što su došli sa petoro dece pa je to bio haos.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>