• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako na štednju stavite 100.000 dinara i istu vrednost u evrima - na kom računu ćete imati više novca?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

 • 5
Štednja, kasica prasica

Foto: Shutterstock

Štediša koji je na štednju u domaćoj valuti na godinu dana oročio 100.000 dinara i obnavljao je na godišnjem nivou jedanaest godina, sada bi imao oko 48.000 dinara više od štediše koji bi na isti rok položio isti iznos u evrima. 

I dinarska štednja oročena na godinu dana, koja nije obnavljana u prošlih jedanaest godina je čak u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima.

Na uloženih 100.000 dinara, štediša koji je od juna 2022. godine štedeo u domaćoj valuti, dobio bi u istom mesecu ove godine blizu 1.900 dinara više

od štediše koji bi istovremeno oročio 100.000 dinara u evrima.

Kada je reč o depozitima oročenim na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 90 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 109 posmatranih potperioda. Praktično, u periodu od jedanaest godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok oročena štednja.

- Štednja stanovništva u domaćoj valuti krajem juna 2023. godine dostigla je svoj novi najviši nivo i iznosila je gotovo 109 milijardi dinara, a tokom jula je nastavila da raste i prema operativnim podacima premašila je 110 milijardi dinara. To je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čemu su doprinele - očuvana finansijska stabilnost i relativna stabilnost kursa dinara prema evru - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Kao deo svoje strategije o dinarizaciji finansijskog sistema, Narodna banka Srbije afirmiše štednju u domaćoj valuti, ukazujući na njenu veću isplativost.

Analiza isplativosti štednje, urađena za period od poslednjih jedanaest godina, ponovo dokazuje da je isplativije štedeti u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku. Presudni faktori koji su doprineli takvom rezultatu su makroekonomska i finansijska stabilnost godinama unazad, više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje kamate na dinarsku štednju, mere monetarne i fiskalne politike, koje su pomogle da se sačuva makroekonomska stabilnost čak i u uslovima višegodišnje globalne krize.

I pored globalnih neizvesnosti prisutnih u poslednjih nekoliko godina, dinarska štednja beleži rast, uz povećanje učešća dugoročnih depozita. U poslednjih jedanaest godina dinarska štednja je povećana preko šest puta i polovinom 2023. godine iznosila je 108,7 milijardi dinara. U isto vreme, devizna štednja je povećana za 76 odsto, sa 7,9 milijardi evra na 13,9 milijardi evra.

- Tokom prve polovine 2023. godine, očuvana je relativna stabilnost kursa dinara prema evru. Aprecijacijski pritisci koji su preovladavali od maja 2022. nastavljeni su i u 2023. godini. U ovoj godini Narodna banka Srbije je na deviznom tržištu neto kupila 2,4 milijarde evra, što se kao ključni faktor odrazilo na dalji rast deviznih rezervi na nivo od 23,1 milijardu evra krajem jula 2023. godine i predstavlja njihov najviši iznos krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način - kažu u NBS.

Ovaj nivo deviznih rezervi pokriva preko šest meseci uvoza roba i usluga, što je dvostruko više od minimuma predviđenog međunarodnim standardima. U poslednje tri godine Narodna banka Srbije i Vlada Srbije donele su niz mera s ciljem ublažavanja negativnih posledica globalne krize na privredu i stanovništvo, što je doprinelo očuvanju ukupne finansijske stabilnosti. Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima značajno je smanjeno od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita (od 2015. godine) i u maju je iznosilo oko 3 odsto.

Uspeh Srbije u borbi sa svetskom krizom ogleda se i u zadržavanju kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+, sa stabilnim izgledima, od strane rejting

agencija Fitch Ratings i Standard and Poor’s, koje su kao neke od najvažnijih argumenata za svoje odluke naglasile relativnu stabilnost deviznog kursa i kredibilitet monetarne i ukupne ekonomske politike. Usmerenost Srbije ka daljem sprovođenju strukturnih reformi potvrdio je i Međunarodni monetarni fond, koji je doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom.

(Telegraf Biznis)

Video: Štednja energenata, čista energija su najaktuelnije teme u Nemačkoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bata

  15. avgust 2023 | 15:51

  Samo oni koji su nesposobni i ne znaju šta raditi sa novcem, isti stavljaju u banku. Svaka druga opcija je isplativija! Zašto ne pišete kolika je bila inflacija u poslednjih 10 godina i koliko su povećana primanja?!

  29
  6

  Podelite komentar

 • UROŚ

  15. avgust 2023 | 16:32

  TAKO SU PISALI I ZA VREME MILOŚEVIĆA!!!!JA MOJE PARE DA VAM DAM DA SE SLUŹITE!!!NIKADA,PA MOŹE BULDOŹER DA ME GAZI!!!!HVALA LEPO.

  21
  3

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  15. avgust 2023 | 22:13

  Svaka banka ima kalkulator i primere stednje...to sto ste napisali, nema bele veze sa tim kako je u praksi. Treba malo bolje istraziti.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>