• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski auto-putevi dobiće 20 modernih odmorišta: Tender za uređenje sledeće nedelje, najavio Vesić

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je pozvao sve koji žele da učestvuju na tenderu da se jave, i istakao da su otvoreni za domaće i strane kompanije

  • 6
Autobus, autoput, putovanje autobusom, ekskurzija Foto: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će tokom naredne nedelje Putevi Srbije u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva raspisati tender za uređenje 20 odmorišta koji se nalaze na postojećim auto-putevima.

- Želja nam je da izabranih 20 odmorišta pretvorimo u zelene pumpe, tako da će jedan deo odmorišta biti namenjen za pumpu sa brzim elektropunjačima. Takođe, biće dozvoljeno da pobednici na tenderu na tom mestu postave prodavnicu, odnosno kafić, kao i ostale sadržaje bilo koje druge benzinske pumpe - rekao je Vesić za Tanjug.

On je pozvao sve koji žele da učestvuju na tenderu da se jave, i istakao da su otvoreni za domaće i strane kompanije.

- Želimo da veoma brzo dobijemo zelene pumpe, kako bismo imali infrastrukturu koje druge zemlje EU nemaju - naglasio je ministar.

Naveo je da očekuje da se u narednom periodu postavi novih 200 punjača na auto-putevima, čime će se Srbija izjednačiti sa zemljama koje imaju najrazvijeniju infrastrukturu u Evropi, kada su u pitanju elektro punjači, kao i da je to jedan od ciljeva Ministarstva. Vesić je dodao da će Ministarstvo građevinarstva inicirati Izmene i dopune zakona o korišćenju javnih dobara na osnovu koga će tražiti nove subvencije za korisnike električnih vozila prilikom korišćenja auto-puteva.

- Oni koji su od prve do četvrte kategorije, na osnovu Izmene zakona, ukoliko bude usvojen na Skupštini, dobiće 13 odsto popusta na korišćenje auto-puteva, dok će oni koji su četvrta kategorija ostvariti popust od 10 odsto - rekao je ministar.

Vesić ističe da na taj način žele da stimulišu vozače, kao što država i radi stimulacijom u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila.

- Želimo da doprinesemo kako bi se ljudi lakše odlučili da koriste ovu vrstu vozila - naveo je Vesić.

Kada se radi o solarnim panelima, Vesić kaže da su do sada postavljeni na upravnoj zgradi Puteva Srbije i naplatnim stanicama u Pećincima, Inđiji i Sremskoj Mitrovici, a da će u budućnosti biti postavljeni na svim naplatnim stanicama.

- U sklopu proširenja 26 naplatnih stanica na Moravskom koridoru i auto-puta od Rume do Šapca planirana je instalacija solarnih elektrana na svakoj od njih - rekao je on.

Vesić podseća da trenutno imamo osam brzih elektro punjača na putevima, a da je u toku tender za još 10 njih. Podsetio je da je Izmenama i dopunama zakona o izgradnji uvedena obaveza do kraja naredne godine za sve koji imaju regularne pumpe na auto-putevima, da na određeni broj mesta za točenje goriva moraju da imaju elektro punjač, tako da će i postojeće pumpe imati te punjače.

- Kada sve to budemo završili Srbija će imati dobru infrastrukturu za vozila na električni pogon - istakao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda vožnja obilaznicom oko Beograda: Snimak iz automobila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    17. avgust 2023 | 18:02

    Dosadni ste više sa tim vašim čuvenim tenderima. I malo dete zna kako i za koga se oni prave, i kako se dobijaju.

  • Goa

    17. avgust 2023 | 23:11

    A pobednici se unapred znaju

  • Teks

    17. avgust 2023 | 17:54

    Napravi tender za svaku pumpu posebno da se izbegne monopol zapadnih kradljivaca. Posle dignu cene nista ne mozes kupiti normalno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>