• 10

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija dobija "more": Biće veće od Đerdapskog jezera, a poznato je i gde će se nalaziti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okvirnom granicom područja prostornog plana obuhvaćene su cele katastarske opštine na području opštine Boljevac

 • 10

Srbija dobija "more", ili makar nešto najbliže tome. Prema projektu koji je opet, posle 18 godina, postao aktuelan, izgradnjom brane akumulirao bi se sliv vodosistema Bogovina i na taj način nastaće veštačko jezero veštačke površine od čak 360 kilometara kvadratnih.

Poređenja radi, najveće veštačko jezero u Srbiji trenutno je Đerdapsko i njegova površina je 253 kilometra kvadratna, dakle oko 100 kilometara kvadratnih manje od akumulacije kod Bogovine. Prema projektnoj dokumentaciji zapremina akumulacije biće 44 miliona kubnih metara, a brana koja će se graditi biće betonska sa ktom krune od čak 269 metara!

Ovim Prostornim planom utvrdiće se prostor za srpsko "more", tj. branu i akumulaciju Bogovina, i uspostaviti zone sanitarne zaštite akumulacije. Svu prateću tehničku dokumentaciju za izgradnju "srpskog mora", koja treba da se radi u skladu sa Prostornim planom, radi Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, piše Blic. 

"Srpsko more" tu da reši akutne nestašice vode - prioritet će biti realizacija sistema akumulacije Bogovina sa pratećom infrastrukturom, u cilju trajnog rešavanja problema akutne nestašice vode, pre svega u gradu Bor uključujući i rastuće potrebe privrede za vodom, piše u dokumentu.

Nacrtom Prostornog plan Republike Srbije do 2035. akumulacija Bogovina na Crnom Timoku je planirana kao akumulacija prvog nivoa značaja, čija je planirana namena: snabdevanje vodom stanovništva, snabdevanje industrije, zaštita od poplava, oplemenjavanje malih voda, ribarstvo, održivi turizam, energetika.

Vidikovac Kovilovo, Nacionalni park Đerdap

Foto: Ivan Strahinić

 

Okvirnom granicom područja prostornog plana obuhvaćene su cele katastarske opštine na području opštine Boljevac, (ukupne površine od oko 471 km2) i to: Bogovina, Valakonje, Ilino, Jablanica, Krivi Vir, Lukovo, Mali Izvor i Mirovo, u kojima je prema podacima popisa 2022. godine živelo oko 3.270 stanovnika.

Sliv akumulacije Bogovina, ukupne površine od 360 km2 obuhvata delove navedenih katastarskih opština, dok vanslivne površine obuhvataju manji deo područja prostornog plana – oko 111 km2.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović, rekao je nedavno za Ist media da je ovo razvojna šansa ovog dela Srbije, jer bogovinska akumulacija ni na koji način ne bi ugrozila nijednu opštinu u okruženju. Ipak, izgradnjom ove akumulacije neminovno će morati da dođe do preseljenja ljudi koji žive u okolini, tih pomenutih 111 km2, a najviše će biti pogođeno selo Mali Izvor.

- Ovim projektom predviđa se sistem za navodnjavanje čitavog područja do Negotina, planira se izgradnja hidrocentrale i fabrike vode, a stvorili bi se uslovi za turizam i veliki privredni razvoj. Sve reke koje bi se ulivale bogate su pastrmkom, pa bi se stvorili i uslovi za ribolovni turizam - rekao je Marjanović.

On navodi da je lokacija budućeg "srpskog mora", tj. akumulacije nedaleko od Valakonjskog brda.

- Koristila bi se izvorišta Crne reke, Radovanske reke, izvorište Lozice kod istoimenog manastira i reke Mirovštica. Sve reke su izuzetno čiste, nemaju zagađivače, i one bi se dalje sabirale u Crni timok. Ovo je vrlo važno strateško područje, jer su sva izvorišta u prečniku od 30 kilometara - naglašava prvi čovek opštine Boljevac.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milica

  18. avgust 2023 | 12:56

  A izvođači radova ko? A vlasnici su ? Normalno Kinezi. A ne država Srbija. Zašto?

  15
  5

  Podelite komentar

 • Boža zemunac

  18. avgust 2023 | 13:01

  Oprosti im Bože jer ne znaju šta čine.

  8
  9

  Podelite komentar

 • G

  18. avgust 2023 | 12:29

  Ala ćemo da se KUPAMO.

  7
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>