• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog Mesija karte skuplje 1.700 odsto: Nekad plaćali 90, a sada 1.674 dolara po utakmici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Argentinac je u julu potpisao izdašan ugovor sa klubom Inter Majami

  • 0
Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Prelazak fudbalske superzvezde Lionela Mesija u SAD, odnosno u ligu Major League Soccer (MLS), uticao je na prodaju karata, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Prema najnovijim informacijama CNBC-a, samo zbog Mesija - cene karata za utakmice u kasnoj sezoni u SAD porasle za više od 1.700% na sekundarnom tržištu, u poređenju sa prošlom godinom.

Argentinac je u julu potpisao izdašan ugovor sa klubom Inter Majami, za 50 do 60 miliona dolara godišnje, što uključuje i vlasnički udeo u timu, prenosi CNN.

Mesi je takođe potpisao ugovore o podeli prihoda sa Epl TV-om i Adidasom, a njegov dolazak u SAD stvorio je talas interesovanja za tim za koji igra i celu američku fudbalsku ligu, koji inače nije među svetskim ligama najvišeg ranga u smislu ukupnog talenta.

Ali, sa Mesijevim "potpisom" za novi klub, pretplate na MLS Season Pass na Epl TV-u su se udvostručile, kaže vlasnik Inter Majamija, Horhe Mas. Dodatno, Instagram nalog tog kluba porastao je sa milion na 14 miliona pratilaca.

Potražnja za dresovima na kojima stoji prezime "Mesi" bila je toliko jaka, da je zvanična onlajn prodavnica MLS-a odložila isporuku narudžbina sve do oktobra. Ipak, možda najupečatljivije je to što su cene karata za Inter Majami porasle i za domaće i za gostujuće utakmice.

Za utakmice na domaćem terenu, prosečna cena na sekundarnom tržištu porasla je sa 152 na 864 dolara, što je povećanje od 468% od 18. avgusta. Efekat je, međutim, izraženiji za utakmice u gostima, koje uključuju veća tržišta kao što su Njujork i Los Anđeles.

Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Za sva preostala gostovanja zajedno, prosečne cene ulaznica su porasle za 1,002% u poređenju sa prošlom godinom, od 15. avgusta. Za predstojeću utakmicu protiv Njujork Red Bulsa, prosečna cena karte je 1.674 dolara, dok je prošle godine prosečna cena karte protiv istog tima bila samo 90 dolara - to je razlika od 1.760%.

Slično tome, prosečna cena karte za utakmicu protiv rivala Orlando Siti bila je samo 97 dolara u 2022. godini, ali je naglo porasla na 1.755 dolara sa Mesijevim dolaskom – to je razlika od 1.709%. Čak su i jeftina sedišta poskupela, a najjeftinija karta za utakmicu protiv Red Bulsa iz Njujorka porasla je sa oko 36 na 578 dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>