• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojena uredba: Poznato kada počinje prijava za priključenje na struju, vodu, grejanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rok za prijavu je 30 dana

 • 3
grejanje, grejalica, zima, Struja štednja struje

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je danas usvojila Uredbu koja propisuje načine, uslove i postupke za priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, a ministar građevinarstva, Goran Vesić, najavio je da od 15. septembra kreće prijava za dobijanje priključka.

- Građani koji žive u nelegalnim objektima od 15. septembra moći će da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju - rekao je Vesić.

Rok za prijavu je 30 dana, tokom kojih vlasnici prilažu odgovarajuće dokaze u opštini - da imaju pravo na priključak.

"To ne znači da priključenje mora da bude izvršeno do 15. oktobra", saopštilo je ministarstvo.

- Kada će priključenje biti izvršeno, zavisi od nadležnog komunalnog preduzeća - rekao je Vesić i dodao da su komunalna preduzeća dužna da bez odlaganja utvrde ispunjenost tehničkih uslova i izvrše priključenje na mrežu u najkraćem roku, u skladu sa svojim programom poslovanja.

Vesić je naglasio da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Ukazao je da se ova mogućnost ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu. Takođe, napomenuo je da je priključenje moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

On je pojasnio da vlasnik opštini mora da dostavi dokaz da se radi o postojećem završenom objektu, da on jeste vlasnik te nepokretnosti, da u vlasništvu ima samo jednu nepokretnost u i da u njoj živi. Ako se radi o vlasniku koji je bez građevinske dozvole i druge dokumentacije gradio nepokretnost, dostavlja se dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja.

Ukoliko se radi o objektu za koji nije pokrenut postupak ozakonjenja, dostavlja se overena izjava da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje ili drugi dokaz kojim se na nesporan način to može utvrditi. Ministar je dodao da vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje, dostavlja ugovor o kupovini nepokretnosti, overen u propisanoj formi u vreme zaključenja ugovora, kao i izjavu da on i članovi njegovog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kranp

  22. avgust 2023 | 11:51

  Znači dok sve to dostavite pre će Rogovi da vam izrastu na čelo nego što ćete struju da priključite,pa ovo je teži put do prikjlucenja nego redovnim putem, a inače i dalje je 1ooo e priključak za struju, tog kolača se još ne odriču, teško ovom narodu kada ovi nešto kao lakše poklanjaju, pre ćeš u Mađarsku naći more nego što će naši da ti priključe struju, ovi pričam iz ličnog iskustva...

  3
  2

  Podelite komentar

 • Penzos

  22. avgust 2023 | 13:32

  Šta znači reč, ne legalno. Verovatno znači, ko je radio legalno nije normalan.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>