• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako umanjiti teret štete posle oluje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekstremne vremenske nepogode postale su deo naše svakodnevice

  • 1
Munje gromovi Foto: Shutterstock

U julu mesecu nakon izuzetno visokih temperatura, a zatim i početkom avgusta Srbiju su pogodile elementarne nepogode, oluje sa gradom, udari groma i poplave. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava. Ovi katastrofalni događaji sa ogromnim posledicama jasno nam ukazuju na svoju nepredvidivost i veliki intenzitet štetnih posledica, a statistički podaci nas opominju da se verovatnoća katastrofalnih nepogoda povećava.

Tri oluje koje su se ovog leta dogodile u nepunih mesec dana, doprinele su povećanom broju prijavljenih odštetnih zahteva na imovini, vozilima i usevima kod osiguravača.

- Najveći broj šteta na području Srbije u prve dve oluje naši osiguranici su prijavili u segmentu osiguranja imovine - kuća, stanova, vikendica, poljoprivrednih gazdinstava, fabrika i drugih poslovnih objekata. U odnosu na druge gradove u Srbiji naši klijenti u Vrbasu su, posle snažne prve julske oluje, na prvom mestu po broju prijavljenih odštetnih zahteva imovine kojih je čak 140, a Novi Sad je rekorder u drugoj julskoj oluji sa ukupno 230 prijavljenih šteta na imovini - kažu u Wiener Städtische osiguranju i dodaju da je nevreme početkom avgusta oštetilo veliki broj vozila na teritoriji Srbije, a u Beogradu je bilo najviše podnetih odšetnih zahteva po osnovu kasko osiguranja i to za 511 vozila koja su stradala od jakog grada i oborenih predmeta, te da je od početka varljivog letnjeg vremena zaključno sa trećom sedmicom avgusta bilo podneto preko 3.300 odštetnih zahteva za štete prouzrokovane vremenskim nepogodama širom zemlje.

U ovoj osiguravajućoj kući u protekla dva meseca pojačani su upiti građana o uslovima za osiguranje od elementarnih nepogoda, a prednjače upiti vezani za uslove za osiguranje kuća i stanova, budući da su elementarne nepogode prouzrokovale oštećenje građevinskih objekata (krovova, stolarije, fasada) i pokretnosti smeštenih u objektima. Mnogi su bili iznenađeni informacijom da se stan od pedesetak kvadrata može osigurati, prema paketu sa najvećim obuhvatom rizika, za iznos od samo 386 dinara na mesečnom nivou, a da budu pokriveni rizici od udara groma, grada, oluje, poplave i bujice, zemljotresa, izlivanja vode iz instalacija, provalne i razbojničke krađe i odgovornosti za štete pričinjene trećim licima.

Šta možemo uraditi da budemo manje izloženi razornoj moći sve češćih vremenskih nepogoda?

Najjednostavnije rešenje je ugovaranje polise osiguranja, kažu u Wiener Städtische osiguranju, ističući da su se u to i sami uverili kad je najservilniji “član porodice” – automobil u pitanju. Najčešće parkiran na otvorenom prostoru, stradao je od grada, a svi koji su imali kasko polisu – iskoristili su je za saniranje nastale štete - rupa, ogrebotina i lomova na autima.

Polisom osiguranja imovine odnosno kuće ili stana obezbeđuje se osiguravajuće pokriće od požara, udara groma, eksplozije, oluje grada, udara sopstvenog motornog vozila i sopstvene pokretne radne mašine, pada i udara letelice, manifestacije i demonstracija. Kao dopunske opasnosti moguće je ugovoriti osiguranje od izlivanja vode iz instalacija, kao i od poplave, bujice i visoke vode. Polisom osiguranja imovine i članova domaćinstva, mogu se osigurati, pored navedenih opasnosti i stvari domaćinstva od svih navedenih opasnosti, kojom su pokriveni i rizici loma stakla i odgovornosti za štete pričinjene trećim licima. Ovom polisom može se ugovoriti i osiguranje članova domaćinstva od nezgode.

Za sve koji prijavljuju štetu po polisama Wiener Städtische osiguranja, non-stop su otvorene linije call centra - 011/2209 800 i 0800 200 800, kao i mejl za štete na imovini: stete.im@wiener.co.rs i za štete na vozilima: stete.mv@wiener.co.rs, a najbrži način da se prijavi šteta je preko - Moj Wiener portala.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrbas

    23. avgust 2023 | 13:42

    A kako bi bilo da drzava prvo izmiri zahteve za odstetu iz jula, jer su rekli da ih predamo, a onda cemo mi sigurno da se osiguramo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>