• 10

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovci odgovorili guverneru: "Rast marže niži je od rasta troškova poslovanja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovci ističu i da oni ulažu velike napore i međusobno se takmiče da potrošačima ponude najbolji kvalitet

  • 10
Kupovina šoping prodavnica potrošačka korpa supermarket Foto: Shutterstock/non c

Prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, višestruko je niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, saopštila je Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) .

Prema ocenama ove grupacije prosečna stopa neto dobiti maloprodaje niža je i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi troškovi.

"U uslovima ozbiljnih eksternih poremećaja, uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini, srpski trgovci uspeli su da obezbede redovnost u snabdevanju, redovne zarade za više desetina hiljada zaposlenih i podršku lokalnim proizvođačima i dobavljačima koji na ovaj način obezbeđuju siguran izvor prihoda", piše u saopštenju Grupacije trgovaca PKS-a, povodom pojedinih objava i tvrdnji da su trgovačke marže izuzetno visoke i da su rezultat oportunog ponašanja trgovaca usred inflatornih pritisaka.

Trgovci ističu i da oni ulažu velike napore i međusobno se takmiče da potrošačima ponude najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama i da uz to, redovno izmiruju obaveze prema državi.

" Podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos", dodaje se u saopštenju te grupacije.

Podsetimo, da veliki trgovinski lanci u Srbiji diktriraju cene na tržištu, istakla je na izveštaju o inflaciji guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Oni u cenu proizvoda ugrađuju ne samo stvarne troškove, već koriste situaciju svoje velike pregovaračke moći, pa uslovljavaju proizvođače da bi za njihove proizvode dobili nižu cenu i to koriste da zarađuje mnogo - kaže guverner.

(Telegraf Biznis)

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    22. avgust 2023 | 18:41

    Cuj zaradjuju mnogo... premnogo. Gde je sada nas predsednik da nas uporedi sa regionom? Gde su nase cene u poredjenju sa cenama istih proizvoda u regionu? Opet smo lideri. Najskuplji smo...

  • Moravac

    22. avgust 2023 | 19:15

    Naj skuplji smo. A plate da ne pricam

  • Niko

    22. avgust 2023 | 20:46

    Kakva je ovo laž. Treba bojkotovati trgovinske lance. Klosari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>