• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je papir koji morate da imate da biste nelegalni objekat prijavili na struju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Forumular koji treba da popunite zadrži ime i prezime, mesto i adresu, kao i JMBG broj

  • 6
radijatori Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Kreće prijava građana za uvođenje priključaka za struju, vodu, kanalizaciju i grejenje, a očekuje se da će biti takvih oko 50.000, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju i vodu.

Od 1. septembra biće pokrenuta medijska kampanja kako bi građani bili precizno obavešteni o proceduri prijave za priključenje.

Mi vam donosimo i kako će izgledati papir koji će se popunjavati kao zahtev za prijavu, a koji treba da podnesu fizička lica.

Forumular koji treba da popunite zadrži ime i prezime, mesto i adresu, kao i JMBG broj, kontakt telefon, kao i geodetski snimak objekta:

Forumular, Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, za priključak za struju, vodu, kanalizaciju, gas i grejanje mogu da se prijave svi građani koji sa porodicom žive u nelegalnim objektima, u roku od 30 dana, od 15. septembra do 15. oktobra.

Proces prijave će trajati samo 30 dana i neće biti produženja roka.

Građani zahev predaju opštinama, uz dokaz da žive u stanovima za koje traže priključke.

Građani popunjavaju formular, dostavljaju kupoprodajni ugovor, ili ugovor o poklonu, a ukoliko to nemaju, onda predaju izjavu overenu kod notara, kojom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću garantuju da u tom nelegalnom objektu žive sa porodicom.

Opštine imaju rok od 15 dana da izdaju dozvolu da je priključenje moguće, a ukoliko odbiju zahtev, građani imaju pravo žalbe ministarstvu u roku od osam dana, koje zatim za pet dana mora da reši slučaj.

Zahtevi se predaju isključivo u opštinama, a ne direktno u preduzećima, koja prilikom priključenja na svoju mrežu nemaju pravo da traže bilo kakve dokaze, osim da provere tehničke uslove i uvedu priključke na osnovu potvrde opštine.

Mogućnost priključenja na komunalnu infrastrukturu važi samo za stambene, a ne za poslovne objekte, niti za investitore.

Ukoliko jedna cela zgrada treba da se priključi na bilo koju komunalnu mrežu, zahtev podnosi stambena zajednica, a ukoliko ona ne postoji, stanari mogu pojedinačno da podnose zahteve za svoje stanove.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZZZ

    24. avgust 2023 | 13:43

    Da ovo vide u Norveskoj, umrli bi od smeha. Takva smo mi "drzava".

  • maki

    24. avgust 2023 | 13:45

    Ja sam budala koja je cekala i platila uredno gradjevinsku dozvolu, prikljucak na struju, jos castili 500€ da ubrzaju jer smo ih cekali godinu dana. Marš bre!

  • Z

    24. avgust 2023 | 14:16

    E, a zasto se kod nas tegli predlog zakona o poreklu imovine, a ovo odmah?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>