• 10

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznenadićete se koliko je indijska vlada uložila u sletanje na Mesec: Utoliko je njihov uspeh veći

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove godine, američka agencija je dobila 25,4 milijarde dolara finansiranja, u poređenju sa budžetom ISRO-a od oko 1,6 milijardi dolara

  • 10
Indija lansirala raketu na Mesec Foto: Tanjug/AP

"Trebalo bi da budu veoma ponosni zbog svog postignuća", rekao je Džim Bridenstajn iz NASA-e povodom sletanja indijskog rovera Pragjan na Mesec.

Taj podvig čini Indiju četvrtom zemljom koja je uspešno sletela na Mesec i prvom koja je sletela blizu južnog pola Meseca, podsetimo.

Međutim, možda je činjenica o "kratkom" budžetu i najspektakularnija u ovoj priči. Naime, 2020 godine, Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) procenila je da misija košta oko 75 miliona dolara. Lansiranje je bili odloženo za dve godine, što je verovatno povećalo ukupne troškove misije.

ISRO nije odgovorio CNBC na zahtev o ažuriranim troškovima. Recimo, NASA se poslednjih godina okrenula ka tome da se kompanije takmiče za ugovore sa fiksnom cenom za izgradnju sletanja na mesec, u okviru programa koji se naziva komercijalne usluge lunarnog tereta. CLPS program ima maksimalni budžet od 2,6 milijardi dolara tokom 10 godina, sa 14 kompanija koje se takmiče za ugovore o misijama koje obično vrede više od 70 miliona dolara svaka.

Ove godine, američka agencija je dobila 25,4 milijarde dolara finansiranja, u poređenju sa budžetom ISRO-a od oko 1,6 milijardi dolara. Bridenstajn je naglasio da je NASA-in mnogo veći budžet odraz "različitog nivoa sposobnosti" koje američka agencija nudi, sa svime od neprekidnog prisustva astronauta u orbiti do misija koje ciljaju planete, asteroide i još mnogo toga.

- Nadam se da će iskoristiti ovu misiju kao šansu da kapitalizuju svoje uspeh - zaključio je Bridenstajn.

(Telegraf Biznis)

Video: Tatjana je pauzirala ceo tim na 7 meseci, ali danas uči sve kako ishranom da smanjimo stres

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    25. avgust 2023 | 15:36

    Indija bolje da je te pare dala gladnom, siromašnom narodu, koj moj oni traže na Mesecu?

  • Arsić srđan

    25. avgust 2023 | 16:57

    Ma sve je to laž! Niko ništa nije poslao na mesec.

  • Mirko

    25. avgust 2023 | 18:00

    Skuplji bre stadion u Loznici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>