• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za žene preduzetnice opredeljeno 600 miliona dinara: Gde mogu da se prijave i za koliko novca da konkurišu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prethodnim konkursom za program namenjen ženama i mladima bilo opredeljeno 100 miliona dinara

  • 0
Žena preduzetnica, banka posao, internet bankarstvo, laptop, nekretnine

Foto: Shutterstock

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Podpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra, naveo je da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva.

- Za sprovođenje ovog programa opredelili smo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je čak šest puta veći iznos u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Mali i podsetio da je prethodnim konkursom za program namenjen ženama i mladima bilo opredeljeno 100 miliona dinara.

On je naveo i da sada iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

- Želimo da osnažimo žene da se upuste u preduzetničke vode, da pokrenu, ali i nastave sa razvojem svog biznisa. Sistemskom podrškom ženskog preduzetništva podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća koji je kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije - rekao je Mali.

Podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31. decembra 2022, a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj uspešno sprovode od 2021. godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>