• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preteča Formule 1: U sećanje na istorijsku auto-trku u Beogradu i italijanskog asa, Tacija Nuvolarija

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradski Gran Pri je poslednja automobilska trka ovog tipa, održana pred Drugi svetski rat

  • 1
Italijanska ambasada, Beogradski Gran Pri 2023. Foto: Telegraf

Povodom istorijske rekonstrukcije Velike nagrade Beograda, održane 3. septembra 1939. godine, na kojoj je pobedu odneo italijanski vozački as Tacio Nuvolari, Ambasada Italije u Beogradu danas je tim povodom organizovala konferenciju za medije.

Inače, Velika nagrada Beograda ili Beogradski Gran Pri je poslednja automobilska trka ovog tipa, održana pred Drugi svetski rat.

Današnja konferencija je ujedno bila prilika da se predstave programi događaja, predviđeni za 2. i 3. septembar, a u znak sećanja na ovu istorijsku auto-trku.

Da se podsetimo, 3. septembra 1939. Drugi svetski rat je tek bio u začetku.

Uprkos tome, Auto-moto klub Kraljevine Jugoslavije i dnevni list Politika odlučili su da organizuju međunarodnu auto-moto trku u Beogradu.

Ipak, to je bio prvi i poslednji put da se ovakva trka organizuje u srpskoj prestonici.

Italijanska ambasada, Beogradski Gran Pri 2023. Foto: Telegraf

Pobedu je odneo Tacio Nuvolari, poznat kao Leteći Mantovljanin, sa rekordnim vremenom od 1.04'.11, i sa prosečnom brzinom od 130,839 km na čas.

Prisutnima su se danas obratili ambasador Italije, Luka Gori, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, generalni sekretar AMSS Milan Nikolić, zatim direktor kompanije "Motor Heritage Consulting" iz Padove - Đorđo Andrijano, i direktor Italijanskog instituta za kulturu, Roberto Činkota.

Gori je zahvalio prisutnima na dolasku i podršci, i pozvao sve da u nedelju dođu na Kalemegdan, odakle će krenuti parada vozila originalnom rutom, tj. stazom oko tvrđave, u tri kruga.

Vozila će se kretati u grupama po 5.

Italijanska ambasada, Beogradski Gran Pri 2023. Foto: Telegraf

Goran Vesić kaže da je cela ova priča počela pre nekoliko godina, kada je Andrijano došao na vrata njegove kancelarije i rekao: "Imam jedan san".

- Ovo je jedina međunarodna auto-moto trka održana tokom Drugog svetskog rata, i po tome je ostala upamćena u celom svetu. Trku je pratilo 100.000 ljudi. Ova trka je ujedno i poslednja pobeda italijanskog vozača Nuvolarija, što dodatno ojačava vezu između Srbije i Italije - istakao je Vesić.

Glavna manifestacija biće održana u nedelju, 3. septembra od 9 sati ujutru na Kalemegdanskoj tvrđavi. Učestvovaće motori i oldtajmeri iz značajnih međunarodnih ustanova, kao i iz privatnih kolekcija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krsta Krstic

    1. septembar 2023 | 11:56

    Taj Djordjo Andrijan je covek o kome ne bih zeleo da trosim reci, ali je velika sramota sto je njemu dopusteno da ima bilo kakve veze s ovim svetlim delom srpske automobilske istorije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>