• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jeste li primetili da pakovanje mesa često izgleda naduvano? Stručnjaci objašnjavaju da li je bezbedno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiseonik je najčešći krivac za kvarenje upakovane hrane

  • 0
Gramaza, meso, pakovanje, etiketa, estimated sign Foto: Shutterstock

Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i buđi kada je izložena kiseoniku. Ponekad proizvođači koriste takozvano modifikovano atmosfersko pakiranje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i podstakli svežinu promenom gasa unutar pakovanja. A MAP ponekad čini da se ambalaža naduva. Mnogi se zato pitaju, da li je bezbedno jesti meso koje je tako naduvano?

- Ako to ne učini proizvođač tokom pakovanja kao deo MAP-a, onda je naduvanost rezultat delovanja mikroba - kaže Martin Bucknavage, stručnjak za bezbednost hrane u ministarstvu nauke o hrani Pen State.

On ističe da se to vidi i sa normalnim omotom koji se stavlja preko činija od stiropora koje koriste prodavnice mešovite robe, ali i u vakuumiranim proizvodima, piše Yahoo, prenosi Večernji list.

Kiseonik je najčešći krivac za kvarenje upakovane hrane. Okolina bogata kiseonikom može prouzrokovati kvarenje hrane i gubitak hranjivih materija. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju gas poput ugljen dioksida koji može prouzrokovati naduvavanje pakovanja.

- Kao i ljudi, kada bakterije jedu, one stvaraju otpad u obliku hemikalija i gasova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj gas će se akumulirati. U tom slučaju ne treba otvarati paket jer će miris biti jako neprijatan - kaže mikrobiolog Džejson Tetro.

Pod pretpostavkom da se pakovanje nije naduvalo zbog kvarenja, moglo bi biti bezbedno za jelo, iako možda nije prijatan miris, stav je Džejkoba Tuels, profesora na državnom univerzitetu Nortvest Mizuri.

- Pogledajte ostala pakovanja. Ako su i ona naduvana, onda je to verovatno namerno. Potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati naduvanost, bacite meso - kaže on.

Da se pakovanje mesa kod kuće ne bi naduvalo, pobrinite se da bude u fižideru i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vreme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.

(Telegraf Biznis)

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>