• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedan faktor koji diže cenu stanova, a o kojem se malo govori

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrednost novih narudžbina u Hrvatskoj je od januara do kraja juna 2023. iznosila 2,64 milijarde evra

  • 0
zelena zgrada, zelena gradnja Foto: Freepik

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, vrednost izvršenih građevinskih radovakoje su sa svojim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih, u drugom kvartalu 2023. porasla je za 36,9 posto u odnosu na lane.

Vrednost novih narudžbina porasla je za 57 posto, dodaje se u tekstu Indexa.

Građevinski radovi su, u drugom kvartalu, ukupno vredeli gotovo 1,67 milijardi evra, od čega se 1,17 milijardi evra odnosi na radove izvedene sa sopstvenim radnicima, a 493 miliona evra na radove sa podizvođačima.

Što se tiče vrednosti novih narudžbina u istom periodu ove godine, ona je iznosila 1,47 milijardi evra, od čega se 804 miliona odnosi na zgrade, a 670 miliona evra na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene sa sopstvenim radnicima, 59,9 posto izvedeno je na novogradnjama, a 40,1 posto su ostali radovi.

Većina novih narudžbina je za zgrade

Istovremeno, 51,4% radova je izvršeno na zgradama, a 48,6% na ostalim građevinama poput saobraćajne infrastrukture, gasovoda, komunikacijskih i energetskih vodova itd.

Građevinski radovi su u prva dva kvartala ove godine ukupno vredeli 2,86 milijardi evra, od čega se dve milijarde evra odnosi na radove izvedene sa sopstvenim radnicima, a 836 miliona evra na radove sa podizvođačima.

Vrednost novih narudžbina je od januara do kraja juna 2023. iznosila 2,64 milijarde evra, od čega se 1,49 milijardi odnosi na zgrade, a 1,15 milijardi evra na ostale građevine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>