• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanske avio-kompanije formirale savez: Cilj im je da postanu lideri u uvođenju letova na vodonik

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodonični pogon je jedna od nekoliko tehnologija koje se istražuje kako bi avijacija ispunila zadatak da dostigne cilj nulte emisije do 2050. godine

  • 0
avion Foto: Shutterstock

Erbas, Izidžet i Rols Rojs formirali su danas savez "Hidrogen u avijaciji" (HIA), u pokušaju da Veliku Britaniju postave kao lidera u uvođenju aero-saobraćaja na vodonik u okviru dekarbinizacije te privredne grane.

Savez je formiran kako bi se obezbedilo da infrastruktura, politika, regulatorni i bezbednosni okviri budu spremni za poletanje prvih letelica na vodonik.

- Bilo bi neoprostivo da avion na hidrogenski pogon bude dostupan i spreman za let, a da to bude sprečeno jer neki od ovih preduslova nisu ispunjeni - rekao je izvršni direktor Izidžeta Johan Lundgren na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dodao je da se nada da će Izidžet biti prvi kupac komercijalne letelice na hidrogenski pogon koju Erbas planira da predstavi 2035. godine. Vodonični pogon je jedna od nekoliko tehnologija koje se istražuje kako bi avijacija ispunila zadatak da dostigne cilj nulte emisije do 2050. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>