• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina vrvi od investicija, pretrpana je i sve manje interesantna: Ovo može biti "zemlja budućnosti"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanije slede strategiju "China-plus-one", u pokušaju da budu otpornije na tržištu

  • 3
kina, indija Foto: Shutterstock

"U Kinu se preterano uložilo, a njena ekonomija i dalje trpi te udare - ali Indija ima prostora za mogućnosti ulaganja", navode iz američke banke Morgan Stenli.

Kako kažu, a prenosi CNBC, u Kini ima previše zaduženja i previše je snabdevena. "A onda, ima i ovaj geopolitički oblak nad sobom", rekla je Jitania Kandhari, zamenik direktora za informacije (CIO) u ovoj kompaniji.

S druge strane, Indija, zvanično najmnogoljudnija država sveta, vapi za investicijama. Kandhari kaže da se u toj zemlji ne investira dovoljno, budući da su investicije u BDP-u smanjene.

- Sada se investicije i proizvodnja, nadamo se, podižu, sa preusmeravanjem trgovine iz Kine - rekla je Jitania Kandhari za CNBC.

Inače, kompanije sada slede i strategiju "China-plus-one", u pokušaju da budu otpornije.

Reč je o poslovnoj strategiji koju su usvojile - posebno multinacionalne korporacije - da diversifikuju svoju proizvodnju i aktivnosti u lancu snabdevanja, dodavanjem alternativne lokacije za proizvodnju ili snabdevanje Kini.

Kandhari ističe da je Indija nedovoljno snabdevena u smislu nekretnina i imovine, za razliku od Kine. Doduše, tamošnji sektor nekretnina je zarobljen u dugovima i opterećen slabom prodajom, o čemu svedoči slučaj giganta Evergrande.

Evergrande Evergrande / Foto: Shutterstock

Prema S&P Global Ratings-u, prodaja novih kuća za 100 najboljih izvođača u zemlji pala je za oko trećinu u junu i julu, u odnosu na pre godinu dana, nakon dvocifrenog rasta ranije u toku godine.

Indija, opet, počinje novi ciklus na strani nekretnina — napravljenih u Indiji — sa globalnim centrima koji se tamo postavljaju. "Dakle, indijska priča definitivno izgleda kao da je na nogama", priča dalje Kandhari.

Kina je pogođena i nizom razočaravajućih ekonomskih brojki, dodaje CNBC, a najnoviji ekonomski podaci uglavnom ne ispunjavaju očekivanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. septembar 2023 | 11:57

    INDIJA CE BITI 2050 GODINE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU!!

  • Перагеније

    16. septembar 2023 | 14:45

    Пре 20ак година, САМО у Шангај је, за годину дана, ушло ЧИСТИХ инвестиција у износу 27 МИЛИЈАРДИ долара- подаци блумберга....

  • Nebz

    17. septembar 2023 | 16:35

    Kina i Indija sa 3mlrd ljudi su nešto sasvim neizvesno i neshvatljivo. Samo zamislite 9 milijardi obroka dnevno....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>