• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

I prodavci računara moraju da plaćaju "muzički dinar": Zbunjenim vlasnicima radnji počele da stižu fakture

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pitanje je da li će prodavci prihvatiti na sebe ovu taksu, koja iznosi 1 odsto plaćene cene uređaja, ili će za toliko povećati njihovu prodajnu cenu

  • 8
Prodavnica laptopova Foto: Shutterstock

"Da li je neko dobio čudne fakture od udruželja muzičara SOKOJ?" Ovo pitanje postavio je na Fejsbuk grupi Ja, preduzetnik, vlasnik jedne radnje koja se bavi servisom i prodajom računara, kome je stigla faktura za naplatu od SOKOJ-a.

- Niti me je ko od njih kontaktirao ikada, niti sam ja njih, niti su mi pružali neku uslugu, niti ja njima. Nego tako, samo mi poslali fakturu. Ni dobar dan, ni doviđenja - napisao je on.

Njemu je, naime, stiglo obaveštenje sedeće sadržine - posebna naknada - po tarifi - spoljašnji hard diskovi (50 KD) 1 odsto od 53.925,71.

U pitanju je naplata takozvanog "muzičkog dinara" koji je zapravo više "umetnički dinar", koje od skora prodavci plaćaju na uređaje koji potencijalno mogu biti nosači zvuka, slike i teksta. 

Naime, izmenama Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava, ova lista je proširena.

Na novoj listi našli su se i uređaji sa integrisanim hard diskom kao što su desktop računari, laptopovi, televizori sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i pametni telefoni.

Pitanje je da li će prodavci prihvatiti na sebe ovu taksu, koja iznosi 1 odsto plaćene cene uređaja, ili će za toliko povećati njihovu prodajnu cenu i trošak na taj način prebaciti na kupce.

Iz SOKOJ-a su u više navrata istakli da je plaćanje ove naknade uobičajeno u većini zemalja Evropske unije (EU) u kojima je razvijena svest o autorskim i srodnim pravima.

Naknadu će plaćati uvoznici i proizvođači ovih uređaja i nosača zvuka, slike i teksta, a prikupljeni novac raspoređivaće se svima koji su uključeni u proces stvaranja nekog autorskog dela, bilo da su u pitanju fotografi, režiseri, književnici, prevodioci,pevači, instrumentalisti, glumci.

(Telegraf Biznis)

Video: U Dubaiju se začula srpska muzika i zaigralo kolo povodom Dana državnosti Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    8. septembar 2023 | 09:54

    Ovo je cist lopovluk! Naplacuje se naknada zbog pretpostavke i mogucnosti da ce se uredjaj za skladistenje koristiti za cuvanje i reprodukciju muzike i to 1%! Mnogima to zvuci malo ali kad se skupi to je veoooma velika kolicina novca.

  • Pp

    8. septembar 2023 | 10:39

    Pa uobičajeno je za restorane, diskoteke i mesta gde se pusta muzika, ali ne za prodavnice kompjutera koje nemaju veze sa muzikom. Ne bih sigurno platio i išao bih na sud ako bi bilo potrebno, jer ne mogu da mi naplaćuju za nešto što ne koristim. To je isto kao kad bih ja njima trazio da mi plaćaju za neka moja "autorska" prava. Glupost, ne treba plaćati.

  • Iwan

    8. septembar 2023 | 11:22

    A pare, grupa od 3-4 čoveka u SOKOJU deli u svoje džepove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>