• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ronaldo i Nejmar "paravan" za tzv. sportsko pranje? Evo zašto Državni fond Saudijske Arabije dovodi zvezde

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pro liga je, očekivano, najbolja muška profesionalna fudbalska liga u Saudijskoj Arabiji

  • 0
nejmar Foto: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Saudijska Arabija je rešila da ozbiljno "kroči" u sve sfere sporta, a posmatrano iz ugla ekonomije i novca, stvari stoje ovako.

Naravno, ponajviše računaju na fudbal, kao najprofitabilniji među sportovima, koji je u ovoj zemlji ušao u novu eru - eru globalnih superzvezda na saudijskom terenu.

Naime, 31-godišnji brazilski fudbaler, Nejmar, upravo je postao najnoviji član Pro lige, koja uključuje i petostrukog osvajača Zlatne lopte, Kristijana Ronalda.

- Kristijano Ronaldo i Nejmar su među najpopularnijim igračima na svetu - rekao je Fahad Nazer, portparol saudijske ambasade u SAD, u intervjuu za CNBC. "To je ono što radimo, dovodivši takva imena u saudijsku ligu. Podižemo nivo igre".

Državni fond Saudijske Arabije, Javni investicioni fond (eng. PIF, Public Investment Fund), jeste finansijsko sredstvo koje pokreće ove skupe transakcije. De fakto, lider Saudijske Arabije, prestolonaslednik Mohamed bin Salman, predsedava odborom PIF-a.

U junu, PIF je preuzeo četiri glavna domaća kluba u zemlji: Al-Ittihad, Al-Nassr, Al-Hilal i Al-Ahli.

Pro liga je, očekivano, najbolja muška profesionalna fudbalska liga u Saudijskoj Arabiji, a prema rečima profesora sportskog menadžmenta na Univerzitetu u Mičigenu, Stefana Szymanskog, "i SA, kao većina država, ima nacionalnu ligu koja je popularna i ljudi prate".

Ali, ono što se tamo dešava je da vlada, preko investicionog fonda, usmerava novac u klubove kako bi mogli da dovedu "skupe" igrače.

Ipak, ljubav Saudijske Arabije prema fudbalu nije ograničena samo na domaću ligu. PIF je 2021. godine kupio većinski udeo u engleskom fudbalskom klubu Njukasl junajted. Međutim, kritičari tvrde da SA koristi sport - da odvrati pažnju od kršenja ljudskih prava u zemlji, što je termin poznat kao "sportsko pranje" ili sportswashing.

Kristijano Ronaldo, Saudijska Arabija Foto: Instagram.com/cristiano

Saudijska vlada je, dodaje CNBC, poznata po "gušenju" stavova suprotnim njenom i oštrim kaznama za kriminalce, uključujući pogubljenja.

- "Sportsko pranje" je, u suštini, postalo sinonim za pokušaj čišćenja imidža i reputacije - kaže Sajmon Čedvik, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na poslovnoj školi Skema. "I jasno je da je Saudijska Arabija zemlja koja je poslednjih decenija imala posebnu reputaciju; često ne dobru. U nekim slučajevima, veoma negativn", dodao je.

Kao odgovor na kritike o "sportskom pranju", Fahad Nazer, portparol saudijske ambasade u SAD, rekao je:

"Svaka pojedinačna mera koja se sprovodi u Saudijskoj Arabiji, svaka reformska mera, svaka inicijativa i svaki program koji se trenutno sprovodi - sprovodi iz jednog od dva glavna razloga; ili da bi se unapredili interesi Saudijske Arabije kao zemlje, ili da bi se poboljšali životi saudijskog naroda, ili oboje".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>