• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedina evropska ekonomija koja će pasti ove godine jeste - Nemačka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni monetarni fond je u julu saopštio da će se Nemačka ove godine verovatno smanjiti za 0,3 odsto

  • 5
keln, nemačka Foto: Shutterstock

Nemačka je ove godine "spremna" za produženu recesiju — i po svemu sudeći, biće jedina velika evropska privreda koja će doživeti ekonomski pad tokom 2023. godine, navodi se u novim prognozama Evropske komisije, izvršnog ogranka EU.

Podsećamo, mračne prognoze je izneo i španski list El Pais.

Predviđa se da će najveća evropska privreda ove godine zabeležiti pad privredne aktivnosti od 0,4 odsto — što je 0,6 procentnih poena manje od procene urađene u maju, prema Komisiji.

Ova institucija je, takođe, smanjila očekivanja rasta za Nemačku u 2024. godini, sa 1,4% na 1,1%. Nemačka ekonomija je imala muke nakon ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je Berlin morao veoma brzo da okonča godine energetske zavisnosti od Kremlja.

Međunarodni monetarni fond je u julu saopštio da će se Nemačka ove godine verovatno smanjiti za 0,3 odsto, piše CNBC, a vrhunski ekonomisti su njenu tradicionalnu ekonomsku moć nazvali „bolesnikom Evrope“.

Taj koncept je, inače, skovan još 1998. godine, kada se Nemačka suočila sa dubokim ekonomskim izazovima. Ali, sada se ponovo pojavljuje, jer Berlin beleži dubok pad proizvodnje.

Podaci objavljeni početkom septembra pokazuju da je proizvodna aktivnost u zemlji opala najjačim tempom od juna 2009. godine, isključujući period pandemije kovida-19.

Drugi ekonomisti, međutim, nisu saglasni sa tim da se sadašnji problemi Nemačke mogu uporediti sa prethodnim padovima.

nemačka ekonomija Foto: Shutterstock

- Situacija u Nemačkoj danas se suštinski razlikuje od nevolja u period od 1995. do 2004. godine. Prvo, Nemačka uživa rekordnu zaposlenost, visoku potražnju za radnom snagom i najudobniji fiskalni položaj od svih velikih naprednih ekonomija. To znatno olakšava prilagođavanje šokovima - rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberga.

Sveukupno usporavanje u Evropi

Najnovije ekonomske prognoze ukazuju na opšte usporavanje u bloku.

Očekuje se da će 27 privreda EU ove godine rasti prosečnim tempom od 0,8%. Ovo je manje u odnosu na procenu od 1%, iz maja.

Za narednu godinu, slika je takođe lošija nego što se ranije predviđalo. Očekuje se da će EU rasti za 1,4 odsto, a ne za 1,7 odsto, kako je prognozirano u maju.

Slabost domaće tražnje, posebno potrošnje, pokazuje da visoke - i još uvek rastuće potrošačke cene za većinu dobara i usluga - uzimaju veći danak nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju EK.

Visoka inflacija i dalje je jedan od glavnih izazova u bloku. Najnovije prognoze pokazuju da će potrošačke cene pasti u narednim mesecima, ali će i dalje, verovatno, biti iznad cilja Evropske centralne banke od 2% do kraja 2024.

Glavna inflacija u evrozoni, gde 20 zemalja EU deli istu valutu, ogleda se na nivou od 5,6% u 2023. godini, a zatim na nivou od 2,9% do kraja 2024. godine, zaključuje CNBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    11. septembar 2023 | 15:31

    Halo komšija Fritz, crknuće ti krava!? Nemačka recesija je kao dvocifreni rast u banana državama, najboljim u Jevropi ....

  • Sale

    11. septembar 2023 | 16:14

    Imamo mi parizer,nema sekiracije.

  • Timocanin

    11. septembar 2023 | 15:58

    Ne moze Nemacka nikad da padne toliko posto koliko Srbija kasni za njima a to je jedno 20 godina jakog ekonomsokg rasta.... pa ko zeli neka ceka u Srbiji bolje vreme .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>