• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španski "El Pais": Decenije nemačkog prosperiteta su završene, dve najjače industrije posrću

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će se Nemačka i dalje oslanjati na ogroman nivo izvoza i uvoza, međutim...

  • 1
Mercedes Benz AMG GT 63S Foto: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Nemačku već nedeljama unazad karakterišu kao "bolesnika Evrope", zbog tromog ekonomskog oporavka, ali i širenja uticaja koji oseća maltene ceo Stari kontinent.

Američki Zakon o smanjenju inflacije je naveden kao posebna pretnja za nemačku privredu, a u međuvremenu se ispostavilo da je ekonomija SAD umnogome otpornija na krizu od evropske i kineske.

Drugim rečima, dok dolar raste, evro i juan padaju.

"Decenije prosperiteta Nemačke, koje su je dovele do toga da postane jedna od najvećih svetskih ekonomija, privode se kraju", objavio je ranije ove nedelje španski list El Pais, pozivajući se na stavove analitičara.

Prema brojkama koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio u julu, predviđa se da će Nemačka biti jedina velika ekonomija koja neće rasti ove godine, a njen BDP će opasti za 0,3 odsto.

Nemački model, kako citira list novinara Volfganga Minhaua, zavisi od troškovne konkurentnosti, tehnološkog liderstva u industriji i geopolitičke stabilnosti, a "svi su nestali".

- Ono što se sada pojavilo jesu kriza cena energije, nove geopolitičke podele i tehnološki šokovi koji postavljaju egzistencijalna pitanja o budućnosti nemačkog modela - rekao je Minhau, i dodao da se svet oko Nemačke potpuno promenio.

Od ranih 2000-ih, zemlja uživa kontinuirani snažan rast, vođen visokim stopama zaposlenosti i inostranom potražnjom iz brzorastućih ekonomija kao što je Kina.

Nemački proizvodni sektor, glavni oslonac privrede, cveta od 2003. godine, podstaknut jeftinom energijom iz Rusije i jeftinom radnom snagom iz istočne Evrope.

Očekuje se da će se Nemačka i dalje oslanjati na ogroman nivo izvoza i uvoza, "ali industrije koje su bile uspešne u poslednje dve decenije, kao što su hemijska i automobilska, neće imati istu ulogu u budućnosti", rekao je Klemens Fuest, direktor sa Lajbnicovog instituta za ekonomska istraživanja (IFO), za El Pais.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bugojno-Cipuljici

    10. septembar 2023 | 15:56

    Tako je bre,pomakni se Nemacka za balkanskog tigra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>