• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz vrtića i škola proterane bolonjeze, kobasice i šnicle: Nemački grad zabranio meso u dečjim obrocima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji se pitaju postoji li rizik od nedostatka važnih nutrijenata i koje namirnice mogu zameniti meso i ribu

  • 1
vrtić deca ishraha rucak jede dete Foto: Shutterstock

Deca u vrtićima i osnovnim školama u nemačkom Frajburgu za obrok više neće dobijati meso. Špagete Bolonjeze, mesni odrezak i kobasice izbačeni su iz vrtićkog i školskog jelovnika. Umesto toga, uvedena je vegetarijanska hrana za sve koji pohađaju vrtić i osnovnu školu.

Naime, na početku nove školske godine mnoga se deca u Frajburgu moraju prilagoditi novim jelovnicima. U gradskim osnovnim školama i vrtićima postoji samo standardni vegetarijanski jelovnik.

Odluku je u oktobru prošle godine donelo lokalno veće Frajbuga u kom je većina političara Zelene levice glasala za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, prehrana bez mesa zdravija.

Odluka o kojoj pišu lokalni mediji, a prenosi Fenix-magazin izazvala je brojne kritike roditelja jer se postavlja pitanje koliko je zdrava prehrana bez mesa dobra za decu koja još rastu?

Postoji li rizik od nedostatka važnih nutrijenata? A koje namirnice mogu zameniti meso, ribu i slično? Mnogi roditelji postavljaju ta pitanja kada se suoče s propisanom promenom prehrane.

Činjenica je da je meso deci glavni izvor gvožđa, visokokvalitetnih belančevina i vitamina B grupe. Ali čak i bez mesa i mesnih proizvoda poput kobasica, deca mogu da jedu uravnoteženu prehranu sve dok jedu raznoliku i široku paletu namirnica.

Zato bi uz hranu biljnog porekla poput voća, povrća, mahunarki i proizvoda od žitarica, na svakodnevnom jelovniku trebalo da bude i mleko i mlečni proizvodi. Oni ne samo da obezbeđuju organizmu proteine, već i kalcijum, koji je važan za izgradnju kostiju i zuba. Jaja takođe daju visokokvalitetne proteine ​​i mogu obogatiti jelovnik u obliku kajgane ili omleta.

Ovo nije prva slična odluka doneta za vrtiće, ali je najdrastičnija. Naime, nedavno su bečki vrtići uveli vegetarijanski dan, o čemu je i Telegraf Biznis pisao. 

(Telegraf Biznis)

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>