• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriven jedan od najvećih depozita litijuma na svetu? To bi moglo mnogo toga da promeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači automobila susreću se sa mogućom nestašicom litijuma za baterije električnih automobila

  • 4
litijum Foto: Shutterstock

Depozit litijuma, koji je nedavno otkriven duž granice Nevade i Oregona, može biti među najvećim na svetu, što ima potencijalno ogromne implikacije za prelazak na električna vozila.

Nalazište postoji u kalderi McDermitt, dugačkoj oko 45 kilometara i širokoj 35 kilometara. Veruje se da kaldera sadrži oko 20 do 40 miliona metričkih tona litijuma, cifra koja bi smanjila depozite u Čileu i Australiji prenosi Fox Business.

Belgijski geolog Anouk Borst rekao je da otkriće ,,može da pomeni globalnu dinamiku litijuma, u smislu cene, sigurnosti snabdevanja i geopolitike".

Istraživanje dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila susreću sa mogućom nestašicom litijuma za baterije električnih automobila.

Bilo koji nedostatak litijuma bi poremetio planove za povećanje prodaje na desetine miliona EV godišnje. Trka za litijumom je takođe podstakla političke sukobe, posebno u Kini, i pritužbe na ekološke troškove njihovog vađenja.

Na globalnom nivou, proizvodnja litijuma je na putu da se utrostruči u narednoj deceniji, ali potražnja za električnim SUV-ovima, sportskim automobilima i limuzinama preti da premaši ponudu. Svaka baterija zahteva oko 7 kilograma litijuma, plus kobalt, nikl i druge metale.

(Telegraf Biznis)

Video: Prizor kao iz drugog sveta: Ovo je postupak kako nastaje najdragocenij metal - zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>