• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgradnja fabrike Palfinger u Nišu, u planu i Razvojni centar: "Plata značajno veća od nacionalnog proseka"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Palfinger" je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija, vodeći svetski proizvođač za dizalice i sisteme podizanja

  • 10
Početak radova na izgradnji fabrike Palfinger Printskrin: Youtube/Tanjug

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije "Palfinger" u Nišu.

Početak radova je obeležen u Suvom Dolu, malo posle 10 časova.

Iz Gradske kuće u Nišu je saopšteno da će obeležavanju početka radova prisustvovati i gradonačelnica Niša, Draga Sotirovski.

"Palfinger" je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija, inače vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja.

Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja, i planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju.

- Razmišljaju i o Razvojnom centru, što je posebno važno za niške studente. Ovde su i druge fabrike, a verujemo da će posle "Palfingera" doći i neki drugi investitori - rekao je Vučić.

Prosečna neto plata u ovoj kompaniji, kako kaže, biće značajno veća od nacionalnog proseka.

U planu je 375 radnika u niškoj fabrici "Palfinger". U ovaj projekat biće uloženo 35 miliona evra.

- Sve će ići u izvoz, biće stoprocentni izvoz, uglavnom u Austriju, Nemačku, Sloveniju i Francusku - rekao je Vučić i dodao da su "ovakve kompanije ono što drži Srbiju u danima krize".

Početak radova na izgradnji fabrike Palfinger Printskrin: Youtube/Tanjug

- Industrija i rudarstvo su digli ovu zemlju, i očuvaće je. Jednim delom i poljoprivreda, ali je činjenica da su moderne tehnologije otišle u nebesa - dodao je predsednik Srbije.

Država će uložiti 4,6 miliona evra u "Palfinger"

Generalni direktor ove kompanije rekao je da je veoma važno to što su se brzo i efikasno organizovalo oko početka izgradnje fabrike. "Ovo je bitan deo razvoja Palfingera. Ne mirujemo, svi želimo da se razvijamo. Imamo obrazovane ljude, njih 70 koji su se već prijavili za posao", rekao je on.

- Iz Cuntobela (fabrike u Nišu) su nam rekli da im je veoma dobro ovde - dodao je Klauser.

Ambasador Austrije u Srbiji kaže da odluka "Palfingera" da posluje u Srbiji govori o dobroj, dugoročnoj privrednoj saradnji.

Vučić je, naposletku, istakao i da je "Palfinger" kompanija gde su čovek i radnik na prvom mestu. Zauzimaju oko 35% tržišta dizalica. "Hvala vam što ste izabrali Srbiju i Nišu", dodao je.

- Nije slučajno što nas zovu Zemlja kranova, pa bi bilo besmisleno da nemamo i proizvodnju kranova. A tek će nam biti potrebni za Ekspo... Sva proizvodnja je namenjena izvozu - ponovo je Vučić i dodao da se očekuje značajnija saradnja sa tehničkim školama.

Proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva "Palfingera", navedeno je na sajtu kompanije. Kompanija ima oko 12.500 zaposlenih, na više od 30 lokacija i mrežu prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta.

Najavljeno je da će proširiti svoju proizvodnu mrežu novom lokacijom u Nišu na, kako je rečeno, geografski idealnom mestu.

Fabrika bi trebalo da počne s radom 2024. godine.

Video: Vučić na obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike Palfinger u Nišu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>