• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hercegovački div istiskuje manjinske deoničare preuzimanja poznatog hrvatskog proizvođača keksa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mepas će manjinskim deoničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 evra za jednu deonicu

  • 0
cookies, med, keksici, kolačići sa medom, mladenci, mladenčići Foto: pixabay.com

Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sledećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih deoničara (takozvani squeeze out).

Osim manjinskih deoničara Mepas bi trebalo da otkupi i deonice u vlasništvu same kompanije.

Glavna skupština sazvana je za 13. oktobra ove godine na kojoj manjinski deoničari neće moći da ospore takvu odluku, no najveći među njima najavljuje da će pokušati osporiti vrednost otpremnine, javlja Lider.

Mepas ima 89,16 posto deoničkog udela u belovarskom konditoru Koestlinu, dok manjinski deoničari imaju 4,34 odsto. Preostali udeo od 6,5 odsto otpada na sopstvene deonice Koestlina, a prema predlogu odluke o istiskivanju Mepas će otkupiti i te deonice (ukupno sa deonicama manjinskih deoničara, to je 10,84 odsto).

Kako piše u predlogu odluke Glavnoj skupštini, za prenesene deonice Mepas će manjinskim deoničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 evra za jednu deonicu Društva koja je u celosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti. Za deonice koje pak nisu u celosti otplaćene i/ili na kojima postoje tereti, otpremnina koja će se platiti manjinskim deoničarima biće umanjena za stvarni iznos tereta i/ili za iznos obaveze otplate.

Da je cena deonice primerena, navodi se dalje, potvrdio je u svom izveštaju stalni sudski veštak Denis Smolar kojeg je rešenjem od 30. avgusta imenovao Trgovački sud u Bjelovaru. Međutim, najveći manjinski deoničar Zvonimir Vukadin, koji ima deonički udeo od 0,4 odsto, smatra da ta cena nije primerena.

Inače, temeljni kapital kompanije Mepas iznosi 12,8 miliona evra, a na čelu su joj Krešimir Pajić i Ivan Grbešić. Prošlogodišnji prihod joj je povećan na 22,5 miliona evra, dok je gubitak iznosio 773,3 hiljade evra.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>